Χρηματιστήριο: Πτώση 0,45% μετά τα κέρδη του διημέρου

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,45% μετά τα κέρδη του διημέρου

Στις 1.045 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αρκετή μεταβλητότητα και μειωμένο τζίρο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με αρκετή μεταβλητότητα και μειωμένο τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τα πρωινά κέρδη του και να κλείνει σε αρνητικό έδαφος, έπειτα από το «γύρισμα»» των τραπεζικών μετοχών. Τα υψηλά ημέρας και οι 1.060 μονάδες ενεργοποίησαν πωλητές σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουν τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά το διήμερο ριμπάουντ της αγοράς.

Με δεδομένο ότι το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η νευρικότητα έντονη, οι κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων είναι λογικές, σύμφωνα με αναλυτές. Οπως σημειώνουν, το βέβαιο είναι ότι η αισιοδοξία που επικρατούσε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, έχει πληγεί σημαντικά και οι ανοδικές κινήσεις, τουλάχιστον στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, θα είναι μάλλον περιορισμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,45% στις 1.044,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 2.553,42 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,02%, στις 1.528,8 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντης, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Titan. Ανοδικά ξεχώρισαν η «Ελλάκτωρ» στο +2,88% και η Coca-Cola στο +2,18%.

Το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων είναι λογικές, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε, σημειώνοντας απώλειες 1,4%, στις 779,97 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 1,94%, τη Eurobank κατά 1,93%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,53%, ενώ οριακές απώλειες 0,04% σημείωσε η Alpha Bank.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η μεταβλητότητα στις αγορές είναι το εύλογο αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων με τις τράπεζες, καθώς έγινε αντιληπτό ότι το μέγεθος των προβλημάτων της Credit Suisse ήταν μεγαλύτερο από όσο εκτιμούσαν οι αγορές, που εξάλλου γνώριζαν ήδη τις παθογένειες της τράπεζας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Προς το παρόν, πάντως, η αποφασιστική στάση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας επανέφερε την ηρεμία. Παράλληλα, οι θεσμοί στην Ε.Ε., όπως και επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε πολύ διαφορετική και ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν κατά τις προηγούμενες κρίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών υπενθύμισαν πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα της αγοράς και να θέσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υπό πίεση. Παράλληλα, η αναταραχή αποτελεί απόδειξη του ότι οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων και η ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής διεθνώς προκαλούν χρηματοοικονομικές «ρωγμές».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Χ.Α. δεν μπορεί παρά να ευθυγραμμιστεί με τις κινήσεις στις ξένες αγορές, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ξεκάθαρα σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν μια νέα εισαγόμενη κρίση, χάρη στις ισχυρές θέσεις τους σε ρευστότητα και κεφάλαια. Ετσι, αν και ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του μετά το χτύπημα που δέχθηκε αυτή την εβδομάδα, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να «δει» νέα υψηλά μεγαλώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT