Μητσοτάκης για δημοσίευμα Bloomberg: Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την οικονομία

Μητσοτάκης για δημοσίευμα Bloomberg: Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την οικονομία

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg», σημειώνει στην ανάρτησή του, στα αγγλικά, στο Τwitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει επισημαίνοντας ότι είναι “καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα”.

Το Bloomberg, αναφερόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει κείμενο στο οποίο επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επικυρώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της:

«Με την αποτροπή του Grexit, μαντέψτε ποιανού το χρέος υπεραποδίδει; Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι κάτω από τον μέσο όρο των δανειοληπτών επενδυτικής βαθμίδας οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει συγκεκριμένα στον τίτλο του σχετικού κειμένου το Bloomberg.

Η ανάρτηση του K. Μητσοτάκη:

«Η επέκταση του ΑΕΠ της Ελλάδας “ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες” από το 2019, ενώ ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων “είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg». Καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνει το πρακτορείο.

«Θυμάστε την Ελλάδα;», σημειώνει το δημοσίευμα. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015, αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Αλαν Γκρήνσπαν ότι «ήταν θέμα χρόνου» πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη Νομισματική Ενωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

Ωστόσο, το Grexit ουδέποτε έγινε, καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψή του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η.Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, -κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος- μειώθηκαν στο 6,8%, από 47% το 2017, και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Οπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT