Οι ομολογιούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Frigoglass

Στο νέο εταιρικό σχήμα οι ομολογιούχοι θα κατέχουν το 85% και οι παλαιοί μέτοχοι το 15%

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Υπό τον έλεγχο των ομολογιούχων βρίσκεται στην ουσία από χθες η Frigoglass, η οποία τριάντα χρόνια ακριβώς από την ίδρυσή της φεύγει από την ιδιοκτησία των οικογενειών Δαυίδ – Λεβέντη, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας της με τη σημερινή ή πιθανότατα με άλλη μορφή, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πώληση κάποιων εκ των δραστηριοτήτων της. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου ανακοινώθηκε συμφωνία ανάμεσα στη Frigoglass και στους ομολογιούχους, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση του ενεχύρου επί των μετοχών λόγω μη πληρωμής δόσης από την πλευρά της εταιρείας.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή μετόχων που αντιπροσωπεύουν το 59,11% του μετοχικού κεφαλαίου, εγκρίθηκε το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass στο νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργείται και στο οποίο οι ομολογιούχοι θα κατέχουν το 85% και οι παλαιοί μέτοχοι το 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass είναι στην ελεύθερη διασπορά (καθώς το 48,55% ανήκει στην Τruad Verwaltungs AG συμφερόντων Δαυίδ – Λεβέντη και 5,95% στην Alpha Bank) κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό αποχής, ενώ δεν έγινε καμία τοποθέτηση ή ερώτηση από κάποιον επενδυτή.

Η μοναδική στην ουσία τοποθέτηση έγινε από τον πρόεδρο της Frigoglass Χάρη Δαυίδ, ο οποίος απέδωσε τις τελευταίες εξελίξεις στις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει η εταιρεία και οι οποίες εμπόδισαν την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που είχε εκπονηθεί μετά την προηγούμενη αναδιάρθρωση των δανείων της το 2017, αναδιάρθρωση που είχε τότε ως συνέπεια τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας κατά 140 εκατ. ευρώ και πρόσθετη ρευστότητα 70 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει και σε αναχρηματοδότηση των δανείων της στις αρχές του 2020, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η πανδημία, η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας τον Ιούνιο του 2021 και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Δαυίδ, τους παράγοντες που προκάλεσαν τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και τη δυσκολία ανταπόκρισής της στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ενώ δημιούργησαν σημαντική αβεβαιότητα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της προς το τέλος του 2024. «Οι διαπραγματεύσεις ήταν κοπιώδεις και εξαντλητικές. Καμία επιλογή και καμία απόφαση δεν ήταν εύκολη. Οι όροι είναι οι καλύτεροι που θα μπορούσαν να υπάρξουν υπό τις υφιστάμενες αντίξοες συνθήκες για να έχει η εταιρεία βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το εργοστάσιο στη Ρουμανία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του α΄ εξαμήνου του 2023. Επόμενα βήματα στη διαδικασία είναι η ολοκλήρωση της αναγκαστικής εκτέλεσης, η μεταβίβαση των μετοχών της Frigoglass Holdings BV στο νέο εταιρικό σχήμα FrigoDebtCo PLC. με δικαστική απόφαση από δικαστήριο στην Ολλανδία, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 13 Απριλίου 2023. H FrigoDebtCo έχει ήδη συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 6 Μαρτίου 2023. Η εταιρεία θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο που θα ορίσουν οι ομολογιούχοι και στο οποίο θα συμμετέχει με ένα μέλος η πλευρά Δαυίδ, αλλά και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass Ν. Μαμουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT