Πιέσεις στο Χρηματιστήριο έφερε η ανακοίνωση των εκλογών

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο έφερε η ανακοίνωση των εκλογών

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,19% και διαμορφώθηκε στις 1.023,44 μονάδες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις αλλά και μεταβλητότητα προκάλεσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, χωρίς ωστόσο ο τζίρος να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει την ανακατάταξη κάποιων χαρτοφυλακίων ενόψει της προεκλογικής περιόδου και όχι κάποια έντονη φυγή επενδυτών.

Η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς σημαίνει πως λίγες κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα, οπότε η απόφαση κάποιων επενδυτών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων ήταν ικανή να στείλει τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες άνω του 1%.

Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα είναι πιθανή η συσσώρευση του Γενικού Δείκτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά πλέον τις δημοσκοπήσεις και να αξιολογούν το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Το σημαντικό είναι πως, σύμφωνα και με τους οίκους αξιολόγησης, το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα και με τους οίκους αξιολόγησης, το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,19% στις 1.023,44 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 2.476,09 μονάδες, ενώ στο -1,44% και στις 1.502,89 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,43% στις 744,5 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες 3,3%, την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί με πτώση 2,56% και την Εθνική στο -1,13%, ενώ κέρδη 0,29% σημείωσε η Eurobank. Στα μη τραπεζικά blue chips, μόνο οι Σαράντης (+1,99%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,63%) και ΟΠΑΠ (+0,54%) κινήθηκαν θετικά, ενώ με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Autohellas και με πτώση άνω του 1% οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα επηρεάζεται από το διεθνές σκηνικό τραπεζικών αναταράξεων, με τον Γενικό Δείκτη να έχει πετύχει ήδη μια αξιοσημείωτη νίκη στην αναμέτρησή του με τις 1.000 μονάδες, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ο τραπεζικός κλάδος έχει ωστόσο τις προϋποθέσεις να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές του όταν ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των μεγεθών του για το πρώτο τρίμηνο προς το τέλος Μαΐου, οπότε θα διαφανεί η χρηματοοικονομική υγεία του αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία του.

Την ίδια ώρα, ο στόχος της φετινής ανάπτυξης αναπροσαρμόζεται από το υπουργείο Οικονομικών στο +2,3%, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βελτιώνεται θεαματικά στο ξεκίνημα του έτους και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να προοιωνίζονται επίδοση-ρεκόρ για το 2023, όπως προσθέτει. Ωστόσο, Goldman Sachs και JPMorgan διατηρούν στάση αναμονής τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα μέχρις ότου συντελεστεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινάει στις 21 Μαΐου, με τα βλέμματα να στρέφονται καθημερινά στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT