Στροφή επενδυτών στις αγορές Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων

Στροφή επενδυτών στις αγορές Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων

Εκρηξη δημόσιων εγγραφών, με τις εταιρείες να αντλούν δυσθεώρητα ποσά

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Στη Μέση Ανατολή έχουν στραφεί οι επενδυτές από όλον τον κόσμο, με τα χρηματιστήρια στο Ντουμπάι και στο Αμπου Ντάμπι να σημειώνουν εκρηκτική δραστηριότητα στις αρχικές δημόσιες εγγραφές και τις επιχειρήσεις να αντλούν δυσθεώρητα ποσά την ώρα που στην Ευρώπη το κλίμα παραμένει αναιμικό. Σύμφωνα με την Global Private Capital Association, το 2018 επενδύθηκαν στην περιοχή 600 εκατ. δολάρια.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ειδικότερα στην εταιρεία αναλυτικών δεδομένων Presight AI, της οποίας η μετοχή εκτοξεύθηκε στα ύψη τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της στην αγορά του Αμπου Ντάμπι, καθώς είχε αντλήσει 496 εκατ. δολ. στην αρχική δημόσια εγγραφή της ενώ η προσφορά της είχε υπερκαλυφθεί 136 φορές. Πριν από δύο εβδομάδες, άλλωστε, η Adnoc Gas άντλησε 2,5 δισ. δολ. από τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή που έχει καταγραφεί στο αραβικό εμιράτο. Σύμφωνα, άλλωστε, με την ΕΥ, στη διάρκεια του περασμένου έτους συνολικά στα χρηματιστήρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής κατεγράφη ρεκόρ 51 αρχικών δημόσιων εγγραφών, που συνολικά άντλησαν 22 δισ. δολ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 179% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και όπως σχολιάζει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Μιγκέλ Αζεβέντο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup για Μέση Ανατολή και Αφρική, η περιοχή «βρίσκεται πλέον στα ραντάρ των επενδυτών». Ο ίδιος τονίζει πως από την πανδημία και μετά «πολύς κόσμος εγκαταστάθηκε σε αυτήν την περιοχή και σημειώθηκε μεγάλος αριθμός αρχικών δημόσιων εγγραφών όταν στον υπόλοιπο κόσμο δεν γινόταν τίποτε».

Το περασμένο έτος, οι διαχειριστές κεφαλαίων επένδυσαν 19,8 δισ. δολ. σε 191 συμφωνίες που έκλεισαν στη Μέση Ανατολή.

Αλλα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως η πυρετώδης δραστηριότητα εισαγωγών στα χρηματιστήρια της περιοχής οφείλεται στη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στην πολιτική σταθερότητα που έχει επέλθει στην περιοχή. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Σάμι Καγιέλο, σύμβουλος της Morgan Stanley, σημείωσε πως «στην περιοχή έχει ηρεμήσει η κατάσταση και δεν υπάρχει πλέον η μόνιμη αναταραχή του παρελθόντος ενώ βοηθάει και η υψηλή τιμή του πετρελαίου». Η περιοχή αναβαθμίζεται ραγδαία στην εκτίμηση των διεθνών επενδυτών καθώς η Σαουδική Αραβία αναδιατάσσει πλήρως την οικονομία της επιχειρώντας την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο στο πλαίσιο φιλόδοξου σχεδίου του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τα Εμιράτα προσελκύουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εμπορικό κέντρο του Ντουμπάι και στο πλούσιο σε πετρέλαιο Αμπου Ντάμπι, ενώ το μικροσκοπικό Κατάρ έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές του σε φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σαουδική Αραβία, η σημαντικότερη συμφωνία ήταν η αρχική δημόσια εγγραφή, ύψους 29 δισ. δολ., το 2019 της Aramco, ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου. Αυτή η αρχική δημόσια εγγραφή έδωσε το έναυσμα για μια σειρά από δημόσιες εγγραφές μέσα στο 2022, που κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ. Τα τελευταία πέντε χρόνια η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας έχει εκτοξευθεί περίπου κατά 475%. Σύμφωνα δε με τη ρυθμιστική αρχή, οι εισηγμένες στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας φτάνουν σήμερα τις 269 εταιρείες, ενώ στα τέλη του 2017 δεν υπερέβαιναν τις 188.

Ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς που προτίμησαν την ανωνυμία δήλωσαν στους FT ότι «είναι κάτι ανάλογο με όσα συνέβησαν στην Ευρώπη και στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι ιδιωτικοποιήσεις ενθάρρυναν τις δημόσιες εγγραφές». Εξάλλου, η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από τις Αρχές του Ντουμπάι προσείλκυσε μεγάλο αριθμό δισεκατομμυριούχων επενδυτών σε κρυπτονομίσματα και στελεχών επιχειρήσεων, που έσπευσαν να επωφεληθούν από την ανοικτή οικονομία του. Και πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή και έπεισαν τις εταιρείες τους να τους ακολουθήσουν. Παράλληλα, το περασμένο έτος οι διαχειριστές κεφαλαίων επένδυσαν 19,8 δισ. δολ. σε 191 συμφωνίες που έκλεισαν στη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα είναι πως η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πλέον το μοναδικό μέρος του κόσμου που κατέγραψε αύξηση της αξίας των επενδύσεων μέσα στο 2022 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT