Επεσαν οι υπογραφές για το ντιλ εξαγοράς της Ακτωρ από την Ιntrakat

Επεσαν οι υπογραφές για το ντιλ εξαγοράς της Ακτωρ από την Ιntrakat

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, όπως άλλωστε αναμενόταν, η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Ακτωρ από τον όμιλο Intrakat

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, όπως άλλωστε αναμενόταν, η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της Ακτωρ από τον όμιλο Intrakat. Πρόκειται για μια συμφωνία, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε πέριξ των 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ θα αφορούν τα μετρητά που θα εισπράξει ο όμιλος Ελλάκτωρ για την πώληση του κατασκευαστικού του «βραχίονα», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων της Ακτωρ.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, υφίσταται και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε η Intrakat να αποτελέσει τον αποκλειστικό συνεργάτη του ομίλου Ελλάκτωρ, όσον αφορά την ανάληψη του τεχνικού αντικειμένου των συμβάσεων που διεκδικεί ή έχει αναλάβει η θυγατρική Ακτωρ Παραχωρήσεις. Πρόκειται για μια βασική προϋπόθεση, που είχε θέσει εξαρχής ο βασικός μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ, η ολλανδική Reggeborgh Invest, προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της Ακτωρ. Ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα πώλησης και της Ακτωρ Παραχωρήσεις. Αναμφίβολα όμως, αν αυτό τεθεί κάποια στιγμή, είναι πιθανό να υπάρξει σχετική συζήτηση και με την Intrakat, καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν στενή συνεργασία εφεξής.

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι να ανάψει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε πέριξ των 215 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, η Intrakat θα μετασχηματιστεί στον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, «σκαρφαλώνοντας» από την πέμπτη θέση που βρισκόταν μέχρι την πώλησή της στη Winex των κ. Γ. Καϋμενάκη, Δ. Μπάκου και Αλ. Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση εξαγορών στον κατασκευαστικό κλάδο, μια κίνηση που ήταν ενδεικτική των προθέσεων και της φιλοδοξίας των βασικών μετόχων, να μεγεθύνουν άμεσα την Intrakat.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ακτωρ, η Intrakat θα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ, καθώς στο 1,3 δισ. ευρώ της εταιρείας θα προστεθούν 2,7 δισ. ευρώ έργων που έχει αναλάβει η Ακτωρ. Κατά το εννεάμηνο του 2022, οι νέες συμβάσεις που υπέγραψε η Intrakat ανήλθαν σε 406,4 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα, η Ακτωρ εξασφάλισε έργα ύψους 723 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα των δύο εταιρειών ανήλθαν σε 528,3 εκατ. ευρώ (380 εκατ. ευρώ η Ακτωρ και 148,3 εκατ. ευρώ η Intrakat). Σημαντικές και άμεσες αναμένονται και οι συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.

Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της Intrakat ανέφεραν χθες πως «η εξαγορά της Ακτωρ αντανακλά, αφενός μεν την ισχυρή πίστη των μετόχων της εταιρείας στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και αφετέρου τη στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει την Intrakat να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αντίστοιχα, πηγές της Ελλάκτωρ σημείωναν χθες πως με την πώληση της Ακτωρ, ο όμιλος «ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω της ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους. Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT