Οι Αμερικανοί δεν παίρνουν όλη την άδειά τους

Οι Αμερικανοί δεν παίρνουν όλη την άδειά τους

Μόνο το 48% των εργαζομένων δηλώνει ότι λαμβάνει το σύνολο των ημερών αδείας που δικαιούται

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Παρά το γεγονός ότι τάσεις όπως «η μεγάλη παραίτηση» και το «να εργάζεσαι κατά το απολύτως αναγκαίο τις Δευτέρες» είναι διάχυτες στην αμερικανική αγορά εργασίας, αποδεικνύοντας την εργασιακή εξάντληση που έχουν υποστεί πολλοί εργαζόμενοι, ιδίως στον απόηχο της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που δεν παίρνουν όλες τις ημέρες της αδείας τους. Τα σχετικά αναφέρει δημοσίευμα του moneyreview.gr, επικαλούμενο στοιχεία νέας έρευνας από το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center. Βάσει αυτών, μόνο το 48% των εργαζομένων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι χρησιμοποιεί όλες τις ημέρες των διακοπών που δικαιούται. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πως, αν και τις χρειάζονται, ανησυχούν μήπως μείνουν πίσω στη δουλειά ή αισθάνονται άσχημα που οι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν τη δουλειά τους. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο χρόνος των διακοπών τούς ζημιώνει, ελαττώνοντας τις πιθανότητές τους για προαγωγή ή μπορεί να τους κοστίσει και την ίδια τους τη εργασία.

Παρατηρείται διογκούμενο άγχος στο εργατικό δυναμικό, με τις απολύσεις να εξαπλώνονται, τις προσλήψεις να επιβραδύνονται και τους αμερικανικούς ομίλους να περιορίζουν τις παροχές και άλλες δαπάνες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Indeed δήλωσε πως μειώνει τον αριθμό εργαζομένων, επειδή είναι «απλώς πολύ μεγάλος για τις εξελίξεις που αναμένονται». Πρόκειται για πολυχρησιμοποιημένη δικαιολογία, την οποία επικαλούνται πάμπολλες επιχειρήσεις για να αιτιολογήσουν τις πρόσφατες περικοπές. Δεν είναι περίεργο που οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε ένα κύμα ανθρώπων να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους λόγω εξάντλησης και άγχους», σχολίασε η Κρίστι Προύιτ- Χέινις, παγκόσμια διευθύντρια ταλέντων και επιδόσεων στο Ινστιτούτο Νευροηγεσίας, που προσφέρει συμβουλευτική για εργασιακά ζητήματα. «Εχουμε δει επίσης μια σταθερή πτώση στην αφοσίωση των εργαζομένων». Με άλλα λόγια, είπε, «ο χρόνος των διακοπών είναι πιο σημαντικός από ποτέ». Η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας συνέβαλε επίσης στο να παίρνουν λιγότερες ημέρες αδείας οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Πάαρας Πάρκερ, διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού της Paycor, η οποία δημιουργεί λογισμικό που βοηθά στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού. Τα ραντεβού με γιατρό, για παράδειγμα, μπορούν πλέον να γίνονται εικονικά ή γρήγορα και μετά γυρίζοντας στο σπίτι, συνεχίζεται η δουλειά, αντί να καταναλώνεται μια ολόκληρη ημέρα από την άδεια.

Ωστόσο, η Κρίστι Προύιτ-Χέινες δήλωσε πως το σοβαρότερο κώλυμα, που εμποδίζει τους περισσότερους Αμερικανούς και Αμερικανίδες να κάνουν ένα εκτεταμένο διάλειμμα, είναι απλώς ο «φόβος». «Οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες υπάλληλοι έχουν ρυθμιστεί να πιστεύουν ότι, αν δεν είσαι στη δουλειά, τεμπελιάζεις ή κινδυνεύεις να αντικατασταθείς», υπογράμμισε, τέλος. «Επίσης, έχουμε διδαχθεί ότι για να αποκτήσουμε περισσότερα πρέπει να εργαζόμαστε και πιο πολύ, οπότε τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην εργασία σε σχέση με άλλα πράγματα στη ζωή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT