Αγονος ο διαγωνισμός για αποθήκη αερίου

Αγονος ο διαγωνισμός για αποθήκη αερίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Τέρμα στις συνεχείς παρατάσεις στον διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας έβαλε το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνοντας χθες ότι ολοκληρώθηκε η β΄ φάση δίχως την υποβολή προσφορών. Η εξέλιξη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού και τα δύο επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό (ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean) είχαν ενημερώσει εδώ και μήνες αρμοδίως ότι με τους όρους που έχουν διαμορφώσει οι ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕ δεν πρόκειται να υποβάλουν προσφορά. Η ΡΑΕ, με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, ενέκρινε 50% ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου, έναντι 100% που διεκδικούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Εθετε επίσης «ταβάνι» στα συνολικά έσοδα που μπορεί να αντλήσει ο επενδυτής από τη λειτουργία της αποθήκης τα 160 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού, αφού αξιολογήσει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Χαμηλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

Περίπου 26% λιγότερους πόρους επενδύει η Ελλάδα για τη φαρμακευτική δαπάνη σε σύγκριση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 47% σε σύγκριση με χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που θέτει, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και η ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης και δημιουργίας του ψηφιακού φακέλου ασθενούς.

Αύξηση μεγεθών λόγω e-shop της «Φίλιππος Νάκας» το 2022

Σημαντική ετήσια αύξηση κατά 41% κατέγραψαν τα προ φόρων κέρδη της «Φίλιππος Νάκας», που ανήλθαν σε 1,31 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2022. Η αιτία; Η άνοδος των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος, που δημιούργησε σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 13,24 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 11%. Η εταιρεία, που διαθέτει 13 ιδιόκτητα ακίνητα, προβλέπει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών.  

Παράθυρο Σταϊκούρα για επαναφορά ΕΚΑΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναφορά του ΕΚΑΣ ή άλλου βοηθήματος τύπου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας, το βράδυ της Πέμπτης, στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει βέβαια πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό χώρο έτσι ώστε να βοηθήσουμε, μελλοντικά, στην επόμενη τετραετία, αυτούς τους συμπατριώτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. «Δεν ξέρω ποιο θα είναι το εργαλείο, αλλά θα επιδιώξουμε να βρούμε ένα εργαλείο για να βοηθήσουμε», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ισχυρές οι άμυνες της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται εμμέσως από την πολύμορφη τραπεζική αναταραχή, καθώς η άμεση έκθεση της χώρας και των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, επισημαίνει σε ανάλυσή του το τμήμα επενδυτικής στρατηγικής της Alpha Bank. Στις έμμεσες επιπτώσεις τοποθετείται η αύξηση του κόστους δανεισμού των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. Σε γενικότερο περιβάλλον παρατεταμένης διάθεσης αποστροφής κινδύνου, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, οι άμυνες που έχει είναι πολλές και ισχυρές. Η μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου, ο υψηλός ρυθμός ονομαστικής ανάπτυξης, η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων και η ανάκαμψη των εξαγωγών δρουν υποστηρικτικά. Η συνέχιση των αυξημένων τουριστικών ροών και οι επενδύσεις σε πλήθος κλάδων αναμένεται να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο από ενδεχόμενη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT