H Βρετανία σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου

H Βρετανία σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της CPTPP, μιας αγοράς 13,6 τρισ. δολ.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει μετά το Brexit ανακοίνωσε η Βρετανία. Η χώρα θα αποτελέσει εφεξής την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της CPTPP, μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου που συσπειρώνει χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής με τον Καναδά. Ο λόγος για την Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία Συνεργασίας των χωρών του Ειρηνικού, που έγινε γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP από το 2018, οπότε υλοποιήθηκε συνδέοντάς τη σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου 11 χώρες. Με τη βρετανική κυβέρνηση να την εμφανίζει ως απόδειξη της ελευθερίας κινήσεων που απέκτησε η χώρα χάρη στο Brexit, η προσχώρηση της Βρετανίας στην CPTPP προσφέρει τουλάχιστον στο 99% των βρετανικών εξαγωγών πρόσβαση στις 11 χώρες-μέλη της.

Εν ολίγοις, ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων, από τα τυριά και τις σοκολάτες μέχρι τα αυτοκίνητα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και το ουίσκι, θα εξάγονται σε αυτήν την τεράστια αγορά συνολικού ύψους 13,6 τρισ. δολ. Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Χιλή, Μαλαισία, Μεξικό, Περού και Μπρουνέι αποτελούν την εν λόγω ζώνη ελεύθερου εμπορίου, που αρχικά επρόκειτο να συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη συμμετοχή της υπερδύναμης το 2017 όταν ακόμη βρισκόταν στα σκαριά. Σε ό,τι αφορά τη σημασία της συμφωνίας αυτής για τη Βρετανία, είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους η χώρα εξήγαγε στις χώρες-μέλη της CPTPP προϊόντα αξίας 75 δισ. δολ., όπως ανέφερε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Ανάμεσά τους γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 29,6 εκατ. δολ. που εξήχθησαν σε Καναδά, Χιλή, Μεξικό και Ιαπωνία, χώρες που, όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση, εφεξής θα «επωφεληθούν από τη μείωση των δασμών».

H Βρετανία σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου-1
Ανακοινώνοντας την προσχώρηση της Βρετανίας στην εκτεταμένη αυτή ζώνη ελεύθερου εμπορίου, ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως «ως μέλος της CPTPP, η Βρετανία θα βρίσκεται τώρα σε πλεονεκτική θέση στην παγκόσμια οικονομία, μια θέση που θα τη διευκολύνει να κατακτήσει νέες θέσεις εργασίας, περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία». [EPA]

Παράλληλα, η συμφωνία θα απαλλάξει τις βρετανικές επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που συνόδευε έως τώρα τις εξαγωγές τους, όπως και από την υποχρέωση να ανοίγουν τοπικά γραφεία ή να ανήκουν σε κατοίκους των χωρών στις οποίες θέλουν να εξάγουν τις υπηρεσίες τους. Σημειωτέον ότι οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν μια καθοριστική μερίδα και συγκεκριμένα το 43% των εμπορικών συναλλαγών που είχε το περασμένο έτος η Βρετανία με τις χώρες-μέλη της CPTPP. Ανακοινώνοντας την προσχώρηση της Βρετανίας στην εκτεταμένη αυτή ζώνη ελεύθερου εμπορίου, ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως «ως μέλος της CPTPP η Βρετανία θα βρίσκεται τώρα σε πλεονεκτική θέση στην παγκόσμια οικονομία, μια θέση που θα τη διευκολύνει να κατακτήσει νέες θέσεις εργασίας, περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία». Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλές επιχειρήσεις της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων της τράπεζας Standard Chartered και της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών Pernod Picard.

Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Χιλή, Μαλαισία, Μεξικό, Περού και Μπρουνέι αποτελούν την εν λόγω ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με την Ανίσκα Ζέλιτσιτς, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Pernd Ricard στη Βρετανία, η προσχώρηση της χώρας στην εν λόγω ζώνη ελεύθερου εμπορίου αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για τη βρετανική βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι». Μιλώντας στο CNN, η ίδια εξήγησε πως «οι πέντε από τις 20 σημαντικότερες αγορές των βρετανικών εξαγωγών είναι μέλη της CPTPP, που σημαίνει πως θα αυξηθούν οι εξαγωγές της Βρετανίας και θα διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις, καθώς οι πωλήσεις θα διπλασιαστούν σε ορισμένες αγορές».

Σημειωτέον ότι πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προσχώρησή τους στην εν λόγω ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ανάμεσά τους και η Κίνα, που έχει υποβάλει σχετικό αίτημα αλλά δεν έχει κατορθώσει να σημειώσει τόσο γρήγορη πρόοδο όσο η Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT