Τα πρώτα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από την επένδυση της Lamda Development, για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι ανατιμήσεις των υλικών, η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και οι «παιδικές ασθένειες» της ίδιας της Lamda, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να ενισχύσει τις δομές της και το προσωπικό που απασχολεί, αποτελούν μέρος των προκλήσεων που έχει κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση τους τελευταίους μήνες. Στόχος είναι να μην περιοριστεί η κερδοφορία του έργου και ασφαλώς να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα.
«Το πενταετές πλάνο που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2021, αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό, παραμένει ως έχει. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε προς χρήση τα εν λόγω έργα έως τις αρχές του 2026. Αναφέρομαι στο παραλιακό μέτωπο, που περιλαμβάνει τον πύργο κατοικιών Riviera Galleria, ένα ακόμα κτίριο διαμερισμάτων και το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, τα έργα υποδομής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του πάρκου αναψυχής και το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall Complex. Επίσης, θα έχει διαμορφωθεί και το σύνολο της παραλίας, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Σύμφωνα με τον ίδιο, πράγματι ο στόχος που έχει τεθεί είναι πολύ φιλόδοξος τόσο χρονικά, όσο και τεχνικά. Επίσης, γεννά σημαντικές προκλήσεις και για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για τους κατασκευαστές, δεδομένου του συνολικού όγκου των κατασκευαστικών έργων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο.
«Εχουν έρθει εις γνώσιν μας τα παράπονα των κατασκευαστικών εταιρειών για τις καθυστερήσεις στην ανάθεση ορισμένων συμβάσεων. Εχουν δίκιο σε ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, στο έργο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει υπάρξει χρονοτριβή, διότι θέλαμε να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση και άλλους φορείς την κατασκευή κάποιων εξ αυτών, σε άλλα σημεία της πόλης, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία», τονίζει ο κ. Αθανασίου. Συμπληρώνει δε ότι «μαζί με τα έργα, φτιάχνουμε και την ίδια τη Lamda. Στο πλαίσιο αυτό, περάσαμε τις παιδικές μας ασθένειες. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται, και από το νέο έτος και οι δικοί μας ρυθμοί θα επιταχυνθούν σημαντικά». Κατά τον ίδιο, το επόμενο διάστημα θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές για το έργο του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall Complex, με στόχο το πολύ μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.
Οσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, παρότι αυτή έχει εξασφαλιστεί για την πρώτη πενταετία, για όλο το 2023, η Lamda δεν πρόκειται να κάνει χρήση της ανοικτής πιστωτικής γραμμής, ύψους 1,16 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, θα αυξηθεί το μερίδιο των εσόδων από τις προπωλήσεις των κατοικιών, στο συνολικό μείγμα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Lamda Development, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές, μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα από τις τρεις οικιστικές αναπτύξεις στην παραλιακή ζώνη υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Στόχος της Lamda είναι να μην περιοριστεί η κερδοφορία του έργου και ασφαλώς να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα.
Η εταιρεία αναφέρει ότι έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τα 127 διαμερίσματα του Riviera Tower, δηλαδή για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων και έχει εισπραχθεί ήδη το 20% του τιμήματος, ενώ για το υπόλοιπα έχουν κατατεθεί προκαταβολές και τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023. Για τις 28 βίλες πολυτελείας (The Cove Villas) έχουν κατατεθεί προκαταβολές για το 90% των οικοπέδων, ενώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια για 17 εξ αυτών και έχει εισπραχθεί το 50% του τιμήματος.
Ο πύργος κατοικιών
Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από κάποιους εκ των αγοραστών των διαμερισμάτων στον πύργο κατοικιών Riviera Tower. Τα βασικότερα παράπονα αφορούν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ακινήτων και σχεδιαστικές επιλογές. Σημειωτέον ότι μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων και τη διαμόρφωση μεγαλύτερων και λιγότερων σε αριθμό διαμερισμάτων, η μέση τιμή/τ.μ. διαμορφώνεται πλέον πέριξ των 14.000 – 15.000 ευρώ/τ.μ.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των μελλοντικών ιδιοκτητών, όπου κάποιοι εξ αυτών δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών φινιρίσματος (τελική επιλογή υλικών κτλ.), τη βασική και την πολυτελή, με την αντίστοιχη διαφορά στο κόστος. Οσοι είχαν επιλέξει αρχικά τη βασική, απογοητεύτηκαν από τη χαμηλή της ποιότητα και την αναβάθμισαν –εκόντες, άκοντες– στην πολυτελή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το διαμέρισμά τους δεν θα είχε ιδιαίτερη διαφορά από μια τυπική κατασκευή σε άλλες περιοχές της πόλης.
«Αν έβλεπε κανείς την ποιότητα της βασικής επιλογής, θα νόμιζε ότι πρόκειται για μια κατοικία μικρομεσαίας τάξης, τη στιγμή που το κόστος αγοράς είναι τέσσερις-πέντε φορές υψηλότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ενός εκ των μελλοντικών ιδιοκτητών.