Ανοδικά το Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες, ενέργεια

Ανοδικά το Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες, ενέργεια

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% και διαμορφώθηκε στις 1.068,24 μονάδες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο, έπειτα από τη διόρθωση που σημείωσε τον Μάρτιο, με ώθηση από το ριμπάουντ των τραπεζικών μετοχών και των επιλεγμένων κινήσεων των αγοραστών στα blue chips και κυρίως στον κλάδο της ενέργειας, λόγω και του άλματος της τιμής του πετρελαίου. Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με την αρνητική έκπληξη της μείωσης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που δεν βοηθά στον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά και στην ανάκαμψη των μετοχών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με εξαίρεση φυσικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

Σε αυτό το επιφυλακτικό διεθνές σκηνικό το Χ.Α. κατάφερε, ωστόσο, να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, αν και ο τζίρος κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα. Είναι εξάλλου σημαντικό πως παρά την οπισθοχώρηση του Μαρτίου, το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς από τις αρχές του 2023.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 1.068,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 65,78 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 2.584,76 μονάδες, ενώ στις 1.546,3 μονάδες με άνοδο 0,56% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν με κέρδη 3,69% η ΕΥΔΑΠ, στο +2,78% η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, στο +2,36% η Motor Oil και στο +2,12% η HELLENiQ ENERGY, ενώ άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΛΠ, Quest και Σαράντης. Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι ΤEΡNA Ενεργειακή και Aegean.

Το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς από τις αρχές του 2023.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 2,93% στις 782,07 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +5,93%, την Alpha Bank στο +4,53%, την Εθνική στο +1,57% και τη Eurobank στο +1,40%.

H διόρθωση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν αναγκαία για την υγεία της αγοράς, όπως σημειώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Πλέον, ο Γενικός Δείκτης έχει φτιάξει μια σημαντική εβδομαδιαία άμυνα στις 998 μονάδες, ενώ μετά τη διάσπαση των 1.060 μονάδων, αν υπάρξει αγοραστικό σήμα, μπορεί να δοκιμάσει τις 1.095 μονάδες.

Βέβαια, όπως επισημαίνει, μένουν 30 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές, οπότε οι 1.000 και οι 1.150 μονάδες είναι τα δύο μεγάλα επίπεδα που δύσκολα θα ξεπεράσει η αγορά πριν δει τα νέα πολιτικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, έχει καλλιεργηθεί μια ήπια αισιοδοξία για πιο εκτεταμένη ανοδική κίνηση, δεδομένου ότι οι τζίροι ασθμαίνουν στις πτωτικές συνεδριάσεις και ανεβάζουν στροφές στην άνοδο, κάτι που χαρακτηρίζει μια bull αγορά.

Οπως καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης, αφήσαμε πίσω μας τον Μάρτιο που έδωσε διόρθωση στην αγορά και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται να προβληματίζονται ούτε με μια συγκυβέρνηση και πιθανότατα να είδαν σαν ευκαιρία για τοποθετήσεις τη διόρθωση της τελευταίας περιόδου. Αυτή και την επόμενη εβδομάδα, πάντως, θα δούμε κατεβασμένες ταχύτητες και αρκετές αργίες λόγω καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT