Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας  

Οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας  

Περιορίστηκαν σημαντικά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης  

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε στα θετικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, καθώς η ενεργοποίηση κάποιων πωλητών λίγο μετά τις 15.00 περιόρισε σημαντικά τα ισχυρά κέρδη που σημείωναν τράπεζες και επιλεγμένα blue chips ενδοσυνεδριακά.

Οπως έχουν προειδοποιήσει οι αναλυτές, το τρέχον διάστημα η μεταβλητότητα αναμένεται υψηλή, ενώ οι επενδυτές γενικότερα τηρούν στάση αναμονής προσδοκώντας σε θετικά μηνύματα είτε από ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα είτε από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων. Οι προβλέψεις για τις αγορές θα είναι δύσκολες το επόμενο διάστημα και με χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, με τη διαπραγμάτευση εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, και αυτό φυσικά ισχύει και για τον Γενικό Δείκτη, όπως σημειώνει και η Depolas Investment Services.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,10% στις 1.069,32 μονάδες, από +1,08% στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 86,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 2.589,68 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,29% στις 1.550,73 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 2,31% έκλεισε η Autohellas και ακολούθησαν με άνοδο 1,80% και 1,49% Mytilineos και Motor Oil. Στον αντίποδα, με πτώση άνω του 2% έκλεισαν ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Lamda Development, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Aegean, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη μόλις 0,10% στις 1.069,32 μονάδες, από άνοδο 1,08% στα υψηλά ημέρας. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 789,14 μονάδες, από κέρδη 2,39% ενδοσυνεδριακά, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,94%, την Πειραιώς στο +1,32% και την Εθνική στο +0,81%, ενώ απώλειες 0,55% σημείωσε η Alpha Bank.

Οι απώλειες στο ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τον Μάρτιο, σχεδόν τριπλάσιες μάλιστα για τις τράπεζες σε σχέση με εκείνες του Γενικού Δείκτη, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Αυτό, όπως επισημαίνει, ήταν το αποτέλεσμα της τραγωδίας στα Τέμπη που επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο αλλά και της χρηματοοικονομικής αναταραχής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που προκάλεσε το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κάτι αλλάζει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έδρασαν ήδη αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να επανεξετάσουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα σημειώνονται αλλεπάλληλες αναφορές για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών και για τις εξαιρετικές προοπτικές τους από τους επενδυτικούς οίκους. Στο δημοσιονομικό πεδίο αναμένεται ότι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 24/4 θα αναφερθούν στην πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2022, όπως επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι εισηγμένες εταιρείες θα προβούν σε αυξημένες χρηματικές διανομές ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Ενόψει των παραπάνω το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει ένα θετικό μομέντουμ, με τους πωλητές να έχουν συνάψει ανακωχή και τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνάει την περιοχή των 1.052-1.057 μονάδων και να αναμετράται με υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, όπως καταλήγει ο κ. Τζάνας, όλα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί με θετικές επιδόσεις στις διεθνείς αγορές και δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν επιδόσεις που σηματοδοτούν αυτονόμηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT