Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις επιτοκίων δεν τελείωσαν

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αυξήσεις επιτοκίων δεν τελείωσαν

Παρά τις αυξήσεις αποδοχών που καταγράφονται, δεν προβλέπουμε ένα δυναμικό σπιράλ αλληλεπίδρασης μισθών – τιμών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη από το 10,6% τον Οκτώβριο σε 6,9% τον Μάρτιο, τα στοιχεία από την παρακολούθηση του δείκτη καταγράφουν περαιτέρω συγκράτηση. Οι τιμές στη βιομηχανία και άλλοι δείκτες υποδηλώνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός (5,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο) είναι επίσης κοντά στο ανώτατο επίπεδό του. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τον ονομαστικό πληθωρισμό να φτάσει σε ποσοστό 2,5% μέχρι το τέλος του έτους. Αν και η προς τα εκεί πορεία θα παραμείνει πιθανότατα ανώμαλη, ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και πιο αργά τον Φεβρουάριο. Πάντως, συνολικά, οι τιμές εκτός της ενέργειας κινούνται πιο αργά. Η ενεργειακή συνιστώσα, η οποία ήταν η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της έκρηξης του πληθωρισμού πέρυσι, τώρα υποχωρεί. Σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη, ο βασικός πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει ακόμη. Οι τιμές για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα συνέχισαν επίσης να αυξάνονται γρήγορα.

Από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν έχουν αντικαταστήσει την ενέργεια ως ο κύριος μοχλός του συνολικού πληθωρισμού. Για τα βασικά συστατικά του δείκτη, συνήθως χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι οι εταιρείες να μετακυλίσουν πλήρως τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες τους. Η ξηρασία το περασμένο καλοκαίρι και οι πρόσφατες φτωχές συγκομιδές σε ορισμένες χώρες ώθησαν επίσης ανοδικά τις τιμές των τροφίμων. Αλλά μετά την τρέχουσα μεταφορά του κόστους στο καταναλωτικό κοινό, οι πιέσεις θα είναι ηπιότερες. Πολλοί δείκτες κόστους, όπως οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι τιμές των πρώτων υλών, έχουν υποχωρήσει από πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ συνέχισαν να μειώνονται από την προηγούμενη καταγραφή της παρακολούθησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη πριν από ένα μήνα. Κι ενώ οι μισθοί είναι πιθανό να αυξηθούν σχετικά γρήγορα το 2023, εν μέρει για να καλύψουν τη διαφορά με τον πληθωρισμό, δεν προβλέπουμε ένα δυναμικό σπιράλ αλληλεπίδρασης μισθών-τιμών.

Ωστόσο, οι τρέχουσες μισθολογικές πιέσεις πιθανότατα θα αποτρέψουν την πτώση του πληθωρισμού στο 2% το 2024. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, διότι από το τρίτο τρίμηνο πέρυσι δεν είχαν αρχίσει να εκταμιεύουν τις υπερβολικά υψηλές αποταμιεύσεις τους, που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Εάν οι καταναλωτές επρόκειτο να αυξήσουν επιθετικά τις δαπάνες τους, κάτι που δεν αναμένουμε αυτή τη στιγμή, αυτό θα μπορούσε να τονώσει την ονομαστική οικονομική δυναμική και τον πληθωρισμό. Εξακολουθούμε να αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο. 

*Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT