Μικρός ο αντίκτυπος για τις τράπεζες από το «πάγωμα» επιτοκίων

Μικρός ο αντίκτυπος για τις τράπεζες από το «πάγωμα» επιτοκίων

Η Axia Ventures βλέπει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποφέρει και οφέλη για τον κλάδο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Αμελητέος θα είναι ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης για στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, εκτιμά η Axia Ventures, ενώ παράλληλα βλέπει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποφέρει και οφέλη για τον κλάδο.

Αν και δεν είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες, όπως σημειώνει η Axia, η πιθανή πρόταση θα επιδιώξει την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με βάση το Euribor ενός και τριών μηνών, ή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας το επίπεδο της 31ης Μαρτίου 2023 ως επιτόκιο αναφοράς, για μια αρχική περίοδο 12 μηνών. Η μερίδα του λέοντος των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως υπενθυμίζει, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων που περιλαμβάνονται σε αυτή τη ρύθμιση θα είναι περίπου 24 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των σχετικών NPE).

Υπάρχουν δύο βασικές παραδοχές που θα καθορίσουν πόση από τη θεωρητική αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων θα χάσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω αυτής της ρύθμισης, όπως επισημαίνει: α) Το ανώτατο επιτόκιο, το οποίο η Axia θέτει στο 2,9% (χρησιμοποιώντας το κλείσιμο του Euribor ενός μηνός της 31ης Μαρτίου 2023 ως σημείο αναφοράς), και β) το τελικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τοποθετεί στο 3,5% (υποθέτοντας ότι θα αυξηθεί κατά 50 μ.β. περαιτέρω σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα).

Με βάση αυτές τις παραδοχές, οι θεωρητικές απώλειες επιτοκιακών εσόδων για τις τράπεζες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 146 εκατ. ευρώ (από 31 έως 41 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα) ή 2,2% του φετινού στόχου τους για τα επιτοκιακά έσοδα.

«Κατά την άποψή μας, αυτός ο αντίκτυπος είναι αμελητέος, αλλά πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αυτά τα επιπλέον καθαρά επιτοκιακά έσοδα δεν είχαν προϋπολογιστεί στους στόχους του 2023 των τραπεζών, καθώς και οι τέσσερις συστημικές υποθέτουν επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,5% (δηλαδή κάτω από το ανώτατο επίπεδο)», υπογραμμίζει η Axia. Συνεπώς, οι στόχοι των τραπεζών θα επιτευχθούν και μάλιστα αναμένεται να ξεπεραστούν καθώς άλλα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών, δεν θα έχουν ανώτατο όριο, όπως προσθέτει.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία θα έχει και άλλα οφέλη, αφού: (α) Καταδεικνύει την αυξανόμενη κοινωνική ευαισθητοποίηση των τραπεζών και (β) αμβλύνει τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των στεγαστικών δανείων, μειώνοντας τη μηνιαία επιβάρυνση των επιτοκίων σε μια περίοδο μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT