Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,40% και διαμορφώθηκε στις 1.074 μονάδες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Υποτονική ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα πολύ στενό εύρος και τον τζίρο να καταγράφει πολύ χαμηλά επίπεδα, εν μέσω επιλεκτικών κινήσεων από τους επενδυτές.

Αυτή η «συμπεριφορά» της αγοράς πάντως «δικαιολογείται» από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αργιών ενόψει Πάσχα, με το Χ.Α. να είναι κλειστό σήμερα και τη Δευτέρα –όπως και οι περισσότερες ξένες αγορές– καθώς και την επόμενη Παρασκευή και Δευτέρα. Οπως σημειώνει και η Beta Securities, είναι αναμενόμενο η αγορά να εμφανίσει σημάδια κόπωσης μετά το επταήμερο ράλι και να κατοχυρωθούν κάποια γρήγορα κέρδη ενόψει και των αργιών.

Στα θετικά, παρά το γεγονός ότι διστάζει να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά των 1.133 μονάδων που σημειώθηκαν πριν από τη διεθνή τραπεζική αναταραχή, ο Γενικός Δείκτης κρατάει ωστόσο τα επίπεδα στήριξης, ενώ συνεχίζει να καταγράφει από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους (+15,4%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 1.074 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,36 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 2.597,68 μονάδες, με άνοδο 1,33% στις 1.575,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,55% στις 780,52 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,36 εκατ. — Σήμερα και τη Δευτέρα το Χ.Α. θα είναι κλειστό.

Στο σύνολο των blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ΔΕΗ κλείνοντας στο +2,52%, ενώ ακολούθησαν με άνοδο άνω το 1% η Βιοχάλκο, η Mytilineos και ο ΟΤΕ. Στον αντίποδα, στο 2,72% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για την Quest, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν η Eurobank και η ΕΥΔΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία στήριξης των 1.000 μονάδων, ενώ «εκμεταλλεύεται» τους χαμηλούς –λόγω Πάσχα– τζίρους για να επιτύχει περιορισμένες διακυμάνσεις, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Το προεκλογικό «παζλ» αποτελεί τη «σπάθη» που επικρέμαται πάνω από τις αποτιμήσεις της λεωφόρου Αθηνών, με την ευχή να μην αποτρέψει τελικά τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης από την αναβάθμιση της χώρας, η οποία είχε εν πολλοίς ενσωματωθεί στις ελληνικές μετοχικές αποτιμήσεις, όπως προσθέτει.

Εν μέσω παγκόσμιας επενδυτικής ανασφάλειας για την ευρωστία διεθνών τραπεζικών κολοσσών, αποδεικνύεται ότι η τραπεζοκεντρικότητα των χρηματιστηρίων δεν αποτελεί μόνον ελληνικό φαινόμενο. Αυτές αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας και είναι λογική η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε οτιδήποτε άπτεται της υγιούς (ή μη) λειτουργίας τους. Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν στα χέρια τους τα «μπαζούκα», έτοιμες να παράσχουν ρευστότητα στο σύστημα αν αυτή χρειαστεί.

Υποστηρικτική για τη λεωφόρο Αθηνών, κατά τον κ. Στεριώτη, είναι η παραμονή του πανευρωπαϊκού δείκτη blue chips Eurostoxx-50 ένα «σκαλί» πριν από τα ιστορικά υψηλά του, που αποδεικνύει έμπρακτα την αισιοδοξία και κυριαρχία των «ταύρων» στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT