Το παγκόσμιο εμπόριο βάλλεται πανταχόθεν

Το παγκόσμιο εμπόριο βάλλεται πανταχόθεν

Η πιο σοβαρή απειλή για τις προοπτικές των εμπορικών συναλλαγών θα ήταν μια επισιτιστική κρίση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων θα υποχωρήσει πολύ κάτω από τις ιστορικές τάσεις ανάπτυξης φέτος, συγκρατούμενο από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και η αβεβαιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα σχετικά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου με έδρα τη Γενεύη, προσθέτοντας πως προβλέπει μια αύξηση κατά 1,7% στο εμπόριο αγαθών το 2023 εν συγκρίσει με το 2022. Πρόκειται για καλυτέρευση της εκτίμησης για άνοδο 1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οργανισμού. Πέρυσι το ποσοστό ανήλθε στο 2,7%, σε αρμονία με τον ιστορικό μέσο όρο των 12 ετών της ανάπτυξης του εμπορίου στο 2,6%. Ατενίζοντας το μέλλον, ο ΠΟΕ αναμένει μια πιο ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος από ό,τι περίμενε προηγουμένως. Η ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών για το 2024 είναι πλέον στο 3,2%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,5%. Ο ΠΟΕ προειδοποίησε ότι αυτή η προβολή στο άμεσο μέλλον εξακολουθεί να συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι προοπτικές για το εμπόριο είναι αρκετά δυσμενείς, παρά το γεγονός πως δεν είναι τόσο άσχημες όσο πραγματικά φοβόμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο προϊστάμενος οικονομολόγος του ΠΟΕ, Ραλφ Οσα, σε συνέντευξή του.

Ο διεθνής οργανισμός ακόμη ανέφερε ότι η Βόρεια Αμερική θα είναι η κινητήρια δύναμη του εμπορίου το 2023, με αναμενόμενη άνοδο της αύξησης των εξαγωγών εμπορευμάτων κατά 3,3%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα, η οικονομική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του ΠΟΕ για 2,7%. Η πιο σοβαρή απειλή για τις προοπτικές των εμπορικών συναλλαγών θα ήταν μια επισιτιστική κρίση, η οποία θα προξενούσε πείνα σε πολύ μεγάλη έκταση, καθώς και ασιτία σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. «Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή, ώστε να αντιληφθούν τα προμηνύματα μιας τέτοιας κρίσης και να λάβουν μέτρα εκ των προτέρων για να προετοιμαστούν για αυτήν», ανέφερε η έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Αλλοι σημαντικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών και έτι περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών αναταραχών. Η φετινή επιβράδυνση παρατηρείται έπειτα από μια σταθερή χρονιά, όπως ήταν το 2002, κατά τη διάρκεια του οποίου η αξία του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αυξήθηκε 12% στα 25,3 τρισ. δολάρια, εν μέρει ωφελούμενη από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές τους, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ήταν σχεδόν ένα τρίτο υψηλότερο από τα επίπεδα του 2019, ήτοι πριν από την πανδημία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT