Νέο εργαλείο χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων από την ΕΑΤ

Νέο εργαλείο χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων από την ΕΑΤ

Μέσω μιας νέας πλατφόρμας θα αξιολογεί τη φορολογική, την ασφαλιστική και την οικονομική τους πορεία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, περίπου κατά 60.000, θα επιτρέψει –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης– το νέο εργαλείο «Μάθε τον πελάτη σου» (KYC – Know Your Customer) που προωθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και εγκαινιάζεται άμεσα. Μέσω του KYC οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «συστήνονται» προς τις τράπεζες, κάνοντας αίτηση για χρηματοδότηση. Η πλατφόρμα θα εξασφαλίζει την επιλεξιμότητα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, ελέγχοντας τη φορολογική και ασφαλιστική τους συμμόρφωση, αλλά και την οικονομική τους συμπεριφορά στον «Τειρεσία», βελτιώνοντας έτσι την προσβασιμότητα των μικρών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα και διευρύνοντας τις υποψήφιες προς χρηματοδότηση επιχειρήσεις.

Το νέο εργαλείο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η ΕΑΤ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει στηρίξει την πραγματική οικονομία και θα εξακολουθήσει να το κάνει, γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της ελληνικής πραγματικότητας», ενώ συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας που δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό». Οπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μέσω του KYC η ΕΑΤ θα κάνει, αντί για τις τράπεζες, την αξιολόγηση των μικρών επιχειρήσεων σε επίπεδο φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ περαιτέρω θα παρέχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις αυτές. «Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα εγγυόμαστε τον δανεισμό και θα ανοίξουμε την πόρτα για τις επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα για να φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επιχειρηματική δικαιοσύνη, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έμεναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Το νέο εργαλείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε έναν περίπου μήνα, αφού προηγηθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τις τράπεζες.

Κατά την παρουσίαση του χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζαββός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, τόνισε ότι η πλατφόρμα KYC διευρύνει τον αριθμό των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων, καθώς συνδέει τα αιτήματα των επιχειρήσεων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ και τα απευθύνει στο σύνολο των συνεργαζόμενων τραπεζών. Πρόσθεσε επίσης ότι «το data as a product είναι ένα εργαλείο ανάλυσης για το επιχειρείν για να δίνουμε πιο στοχευμένες λύσεις στις επιχειρήσεις» και υπογράμμισε τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα των προγραμμάτων της τράπεζας, καθώς «για κάθε ένα ευρώ χρηματοδότησης μοχλεύονται τριπλάσιοι πόροι».

Η έλλειψη προϋπηρεσίας, ο ανταγωνισμός αλλά και οι δεξιότητες (soft skills, hard skills) που αναζητούν οι επιχειρήσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες της νέας γενιάς, μιας γενιάς που προσπαθεί να συνδυάσει το πάθος γι’ αυτό που σπουδάζει με τις ανάγκες αλλά και τις υψηλές πλέον απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT