Εξωγενή εμπόδια στην επενδυτική βαθμίδα

Εξωγενή εμπόδια στην επενδυτική βαθμίδα

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθιστούν εφικτή την αναβάθμιση, αλλά η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος περιπλέκει την κατάσταση, σύμφωνα με την ΤτΕ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Παρά το γεγονός ότι η απόσταση που έχει να διανύσει η Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μικρή, ο δρόμος δεν είναι ευθύς, ούτε εύκολος.

Οι σημαντικές βελτιώσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και οι ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι σίγουρα ισχυρά «όπλα» προς την επίτευξη αυτού του «οροσήμου», ωστόσο το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θέτει σημαντικές προκλήσεις και «αγκάθια» τα οποία περιπλέκουν τις προοπτικές της αναβάθμισης.

Οπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της «Εκθεσης του διοικητή για το έτος 2022», οι θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά κάνουν εφικτή την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία εντός του 2023.

Αλλωστε, όπως εξηγεί, ανάλογες θετικές εξελίξεις κατά το 2022 από μόνες τους εξηγούν και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους που έφεραν τη χώρα ένα σκαλοπάτι μακριά από αυτήν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, αυτή η αναβάθμιση δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έρθει αυτόματα, «ειδικά λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εντός του 2023, αλλά και της επιδείνωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, γεγονός που θα συμβάλει σε έναν καθοδικό μάλλον παρά ανοδικό κύκλο μεταβολών στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις διεθνώς».

Συνεπώς, κατά την ΤτΕ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οίκοι θα επιλέξουν να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα και με διεθνείς αναλυτές, ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιγξης έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αισθητός στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα χρειαστούν κάποιους μήνες για να αρχίσουν να φαίνονται σε «δείκτες» των οικονομικών συνθηκών, όπως οι έρευνες για τον τραπεζικό δανεισμό (τα στοιχεία του β΄ τριμήνου, για παράδειγμα, θα δημοσιοποιηθούν τον Αύγουστο).

Οπως σημειώνει η ΤτΕ, «οι οίκοι ενδέχεται να ενσωματώσουν τις τυχόν θετικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μετά την πραγματοποίησή τους, δηλαδή αφότου επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις».

Ετσι, οι προοπτικές για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας είναι θετικές, όπως αναφέρει η ΤτΕ, «ειδικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023».

Ταυτόχρονα, όμως, «εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς και της επιδείνωσης των προοπτικών για το αξιόχρεο κρατών και επιχειρήσεων, λόγω και του αυξημένου κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει αυτόματα με την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών στόχων».

Επίσης, όπως προσθέτει, «πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι παράμετροι των πιστοληπτικών αξιολογήσεων τις τροφοδοτούν μετά την πραγματοποίηση των μεγεθών. Ετσι, η αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου εντός της επενδυτικής κατηγορίας είναι ιδιαίτερα πιθανή εφόσον φανεί ότι η πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, το 2023, επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές».

Πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει σημαντικό ρόλο για τους οίκους, γι’ αυτό και η επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να επιτευχθεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Επίσης, μια δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους του 2023, και όχι απαραίτητα η επίτευξή τους, μπορεί να είναι αρκετή για να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην επενδυτική κατηγορία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT