Χρηματιστήριο: Εντονη η παρουσία ξένων

Χρηματιστήριο: Εντονη η παρουσία ξένων

Συνεχίζονται οι θετικές ροές κεφαλαίων, εκτόξευση νέων κωδικών στο α΄ τρίμηνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Οι διεθνείς επενδυτές συνέχισαν να δίνουν ισχυρό «παρών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο, παρά το τραπεζικό sell-off που ταρακούνησε τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οδήγησε την ελληνική αγορά στον πρώτο μήνα απωλειών έπειτα από πέντε μήνες συνεχούς ανόδου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι ροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ, με περίπου 60 εκατ. ευρώ να είναι οι εισροές του Μαρτίου. Μάλιστα οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στην αγορά τον Μάρτιο, καθώς ήταν επενδεδυμένοι στο 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, από 63,4% τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε «έκρηξη» νέων κωδικών στο Χ.Α. σε ετήσια βάση, καθώς οι ενεργές μερίδες διαμορφώθηκαν στις 27.000 έναντι 21.600 το α΄ τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 24,5%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έφτασε τα 73,4 δισ. ευρώ, που είναι και η υψηλότερη μηνιαία αποτίμηση της αγοράς μετά τον Μάρτιο 2010.

Το πρώτο τρίμηνο οι ροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα παραπάνω υποδηλώνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές παραμένει σημαντικό, με τις εκλογές, οι οποίες ανακοινώθηκαν εντός του προηγούμενου μηνός, να μη φαίνεται να αποτελούν ρίσκο για τα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς προσβλέπουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα – που σημαίνει αύξηση εισροών και αποτιμήσεων στο Χ.Α., στηρίζοντας την αναβάθμιση και του Χρηματιστηρίου αργότερα και έως τα τέλη του 2024 με μέσα του 2025.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, όπως διαμήνυσαν θεσμοί και επενδυτικοί οίκοι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρές άμυνες έναντι της τραπεζικής αναταραχής, λόγω των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, της σταθεροποίησης της ποιότητας των δανείων, της βελτίωσης της κερδοφορίας, της σταθερής κεφαλαιακής τους θέσης και των ισχυρών θέσεων ρευστότητας και χρηματοδότησης, διατηρεί τον κλάδο στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών. Αυτό εξηγεί και την υπεραπόδοση του ελληνικού τραπεζικού δείκτη στο α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας κέρδη 18,6%, έναντι κερδών της τάξεως του 3,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών Stoxx 600 Banks.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT