Το «στοίχημα» των κατασκευαστικών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Το «στοίχημα» του «να βγουν τα έργα» είναι πολύ μεγάλο για τους κατασκευαστικούς ομίλους αυτή την περίοδο. Οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο το τεχνικό σκέλος και τις ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά κυρίως τη διασφάλιση κέρδους. Ανέκαθεν τα περιθώρια στον κλάδο ήταν μικρά, ωστόσο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, π.χ. χαμηλές εκπτώσεις ή συμπληρωματικές συμβάσεις, οι εταιρείες διατηρούνταν στον «αφρό». Σήμερα όμως που ο όγκος των έργων έχει πολλαπλασιαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια καθ’ όλα αρνητική συγκυρία λόγω του κόστους των υλικών, της εργασίας αλλά και των υψηλών επιτοκίων, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Το «στοίχημα» για τις εταιρείες θα είναι να μπορέσουν να πετύχουν τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας και να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε τα έργα να είναι κερδοφόρα ή τουλάχιστον μη ζημιογόνα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα στεγαστικά σε νέους

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών, καθώς ήδη μέσα σε λίγες ημέρες  έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 3.000 αιτήσεις στις τράπεζες. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήδη  έχουν προεγκριθεί 100 αιτήσεις. Για να προσθέσει πως  εφόσον υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα  διατεθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορά 5.000 δάνεια.

Ο αντίκτυπος της τηλεργασίας στα προσωπικά δεδομένα

Η τηλεργασία στο Δημόσιο έχει θεσμοθετηθεί με νόμο το 2011. Ωστόσο, ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στην προστασία δεδομένων βάσει και του κανονισμού GDPR. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην ανάθεση μελέτης για την εκτίμηση του αντίκτυπου της εργασίας από απόσταση στα προσωπικά δεδομένα. Εάν, εξάλλου, δεν δοθεί βαρύτητα στο κρίσιμο αυτό θέμα, θα μπορούσε το οικοδόμημα της τηλεργασίας στο Δημόσιο να καταρρεύσει.  

Κίνδυνος πτώχευσης για την ΚΡΕΚΑ

Αντιμέτωπη με την πτώχευση βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρεάτων ΚΡΕΚΑ, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την ενημέρωση που έλαβε από την doValue δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των τραπεζικών της οφειλών, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες από τις τράπεζες –μεταξύ άλλων και αναγκαστική εκτέλεση περιουσιακών στοιχείων– για την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Κι αυτό διότι η εταιρεία δηλώνει ότι δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα για την εξόφληση των οφειλών της και ότι η συνέχιση της δραστηριότητάς της θα καταστεί αδύνατη. 

Η Wood αναβάθμισε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα 18,2 ευρώ από 12,8 ευρώ αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Wood & Co, σηματοδοτώντας περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του 60%. Η Wood στηρίζει την πρόβλεψή της στην εκτίμηση ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, που βασίζεται στις εξασφαλισμένες και μακροπρόθεσμες παραχωρήσεις (30-35 έτη) και στην προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών (ειδικά στο τμήμα αυτοκινητοδρόμων), που δημιουργούν μια σταθερή ροή εσόδων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μακροπρόθεσμα. H Εγνατία Οδός (η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής) είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας και αναμένεται να προσφέρει αξιοσημείωτα μερίσματα και σημαντική αύξηση της κερδοφορίας μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των επεκτάσεων, εκτιμά η Wood. Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται σε σημαντικά έργα υποδομής, όπως το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο (IRC) στο Ελληνικό, καθώς και το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης, που διαφοροποιούν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT