Ρεκόρ κερδών κατέγραψε η Trastor το 2022

Ιστορικό υψηλό καθαρής κερδοφορίας σημείωσε το 2022 η Trastor, καθώς τα κέρδη της ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% έναντι των 23,1 εκατ. ευρώ για το 2021

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ιστορικό υψηλό καθαρής κερδοφορίας σημείωσε το 2022 η Trastor, καθώς τα κέρδη της ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% έναντι των 23,1 εκατ. ευρώ για το 2021. Σημαντική αύξηση κατά 20% σημείωσαν και τα έσοδα του ομίλου, καθώς ανήλθαν σε 21,7 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2022 η Trastor ολοκλήρωσε επενδύσεις ύψους 49 εκατ. ευρώ για την απόκτηση επτά νέων επενδυτικών ακινήτων, κυρίως στις κατηγορίες των logistics και των κτιρίων γραφείων. Παράλληλα ολοκλήρωσε την ανέγερση δύο επαγγελματικών αποθηκών, ενώ πώλησε και οκτώ ακίνητα αντί ποσού 10,3 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Trastor έχει εξασφαλίσει ρευστότητα συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της εισηγμένης και τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 408 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από 57 ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 288.200 τ.μ. και ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα ύψους 26,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από μερικές εβδομάδες ολοκληρώθηκε η έκδοση ενός νέου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί πλήρως από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% σε σύγκριση με το 2021.

Από αυτό το ποσό, κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, και δη τεσσάρων επιμέρους δανείων της Trastor. Επίσης θα επιτρέψουν την αγορά του κτιρίου γραφείων «The 80», το οποίο είχε αποκτηθεί με σχετική χρηματοδοτική μίσθωση μέσω της Εθνικής Leasing. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πρώην κτίριο γραφείων του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου, επιφάνειας 15.000 τ.μ., το οποίο η Trastor έχει ανακατασκευάσει και εκμισθώνει σε σειρά εταιρειών, όπως π.χ. η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Wolt.

Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ του εν λόγω ομολογιακού θα αξιοποιηθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων και γενικότερα για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης. Θα προστεθούν, δε, στα 25 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν γι’ αυτόν τον σκοπό από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 55 εκατ. ευρώ, που επίσης συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό το δάνειο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και προβλέπει, πέραν της χρηματοδότησης, την εισφορά σε είδος, καθώς η Trastor θα αποκτήσει, σε πρώτη φάση, τρία κτίρια του ομίλου Πειραιώς, συνολικής αξίας 10,4 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς χρηματοοικονομικά έξοδα, ενώ θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η διάρκειά του θα είναι 18 μήνες, όταν και θα μετατραπεί σε μετοχές της Trastor σε αναλογία 1,32 ομολογίες για κάθε 1 μετοχή. Η λύση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου επελέγη προκειμένου να επιτρέψει στην Τράπεζα Πειραιώς να εισφέρει νέα ακίνητα στη θυγατρική της Trastor, με έναν πιο άμεσο τρόπο συγκριτικά με τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT