«Φρένο» στις επενδύσεις από τους Ελληνες CEO λόγω γεωπολιτικής κρίσης

«Φρένο» στις επενδύσεις από τους Ελληνες CEO λόγω γεωπολιτικής κρίσης

Ποιες είναι οι 5 βασικές προτεραιότητές τους, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας EY

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το προσωπικό και η βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών με στόχο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι πιθανής ύφεσης, αποτελούν τους τομείς στους οποίους δίνουν έμφαση οι Ελληνες διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση της έρευνας της ΕΥ, CEO Outlook Pulse, σε 30 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει μία ύφεση οποιουδήποτε βαθμού τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Οι περισσότεροι διαφοροποιούνται, όμως, σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ύφεσης, με έναν στους δύο να αναμένει μια ήπια, αλλά επίμονη ύφεση στις παγκόσμιες αγορές. Επίσης, το 40% προβλέπει μία σοβαρή αλλά προσωρινή ύφεση, ενώ το 87% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι ελάχιστα ανώτερα στελέχη τους διαθέτουν εμπειρία στη διοίκηση μιας επιχείρησης σε περίοδο ύφεσης.

Οσον αφορά τα επενδυτικά τους σχέδια σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις, το 53% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι καθυστερεί τις προγραμματισμένες επενδύσεις μέχρι να βελτιωθεί το γεωπολιτικό κλίμα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο σημειώνει ότι διέκοψε επενδυτικά σχέδια (33%), μετατοπίζει λειτουργικά κεφάλαια (33%) ή αποσύρεται από συγκεκριμένες αγορές.

Η εξέλιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα και οι περιοριστικές ρυθμιστικές, εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές αποτελούν τις σημαντικότερες αρνητικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Επίσης, για το 40% των ερωτηθέντων ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης είναι οι αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας.

Κι ενώ το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αναφέρει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά μια συμφωνία τους επόμενους 12 μήνες, φαίνεται ότι θα κινηθεί προσεκτικά, με το 57% των στελεχών να δηλώνει ότι θα επιδιώξει κοινοπραξίες (Joint Ventures) ή στρατηγικές συμμαχίες με τρίτα μέρη. Το 40% και το 25% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι θα αναζητήσει συγχωνεύσεις – εξαγορές ή θα προχωρήσει σε αποεπενδύσεις αντίστοιχα.

Η διατήρηση ψύχραιμης στάσης και η σταδιακή επέκταση, η επαναξιολόγηση και αποτίμηση όλων των πτυχών της επιχειρηματικής λειτουργίας, η έμφαση στον εργαζόμενο, η εστίαση στο μέλλον και η υιοθέτηση πελατοκεντρικής στρατηγικής αποτελούν τις πέντε βασικές προτεραιότητες για τους Ελληνες CEO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT