Πάνω από το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών αναμένεται να απολέσει ο όμιλος Ελλάκτωρ από την πώληση της θυγατρικής Ακτωρ. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό πληροφοριακό σημείωμα που δημοσίευσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, η μεταβίβαση της εν λόγω δραστηριότητας θα οδηγήσει σε βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου, επιτρέποντας ενδεχομένως και τη διανομή μερίσματος, κάτι που έχει να συμβεί από το 2010.
Οπως τονίζεται στο σχετικό σημείωμα, «η συναλλαγή θα ενισχύσει σημαντικά τα μελλοντικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει στη μείωση της μεταβλητότητας των αποτελεσμάτων του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, η μεταβίβαση του κλάδου κατασκευών συνεπάγεται την απώλεια μιας σημαντικής ροής εσόδων για τον όμιλο, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 50% του συνόλου των καθαρών πωλήσεων του ομίλου κατά τη χρήση 2022 και σημαντικά μεγαλύτερη του 50% κατά την τελευταία πενταετία (έως και 78,8% το 2018)».
Επικεντρώνεται στους κλάδους παραχωρήσεων, περιβάλλοντος, ανάπτυξης ακινήτων και ΑΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η πώληση της Ακτωρ αναμένεται να περιορίσει κατακόρυφα τις ζημίες του ομίλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η πρώτη χρήση χωρίς τη θυγατρική στον κατασκευαστικό κλάδο θα περιορίσει τις ζημίες στα 2,6 εκατ. ευρώ, από 18,27 εκατ. ευρώ το 2022. Τα δε κέρδη προ φόρων θα αυξηθούν στα 28,8 εκατ. ευρώ, από 17,88 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρήση. Αντίστοιχα, σημαντική θα είναι και η πτώση των συνολικών υποχρεώσεων, από 1,5 δισ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022 σε 1,01 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των ΑΠΕ, που επίσης πωλήθηκε σε ποσοστό 75%).
Οπως ανέφερε χθες ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του ομίλου το 2022, «η πώληση της Ακτωρ ενδυναμώνει την οικονομική μας θέση, τη ρευστότητα και τα περιθώρια κέρδους, ενώ ενισχύει και τη δυνατότητα μόχλευσης για τη χρηματοδότηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων μας». Υπενθυμίζεται πως κατά τη χρήση του 2022, η Ακτωρ κατέγραψε έσοδα 554,7 εκατ. ευρώ, έναντι εσόδων 462,7 εκατ. ευρώ, μια άνοδος κατά 20%. Τα λειτουργικά κέρδη του κατασκευαστικού τομέα για το 2022 διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 75,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ συνεχίστηκαν οι ζημίες, καθώς το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 15,67 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2022, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ακτωρ ενισχύθηκε κατά 12% στα 2,8 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021), αφού αναλήφθηκαν νέα έργα, συνολικού ύψους 907 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 45 εκατ. ευρώ έχουν αναληφθεί από τις αρχές του 2023 και μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο ανεκτέλεστο είναι ενισχυμένο κατά 60% έναντι του 2020.
Μετά την πώληση της Ακτωρ, ο όμιλος Ελλάκτωρ πρόκειται να επικεντρωθεί στους κλάδους παραχωρήσεων, περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων), ανάπτυξης ακινήτων και ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Στόχος θα είναι η διεκδίκηση πληθώρας έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ, προεξαρχούσης της νέας σύμβασης εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού. Παράλληλα, η διοίκηση εκτιμά πως μέσω της πώλησης της Ακτωρ θα εξασφαλιστούν και τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των έργων, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που δρομολογούνται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων (Cambas Project, Γούρνες Ηρακλείου και μαρίνα Αλίμου).