Κέρδη για 8η συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με υψηλό τζίρο

Κέρδη για 8η συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με υψηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο πάνω από 16% από την αρχή του έτους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρά κέρδη με ανεβασμένο τζίρο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 1.090 μονάδες και να βάζει πλώρη για τα υψηλά έτους που σημείωσε πριν ξεσπάσει η διεθνής τραπεζική αναταραχή τον Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο αργιών του Πάσχα, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο, με την άνοδο χθες να μην περιορίζεται μόνο στα blue chips, αλλά να επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Το επόμενο διάστημα είναι σαφές πως η αγορά θα κινηθεί σε ρυθμούς εκλογών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, οπότε η αστάθεια είναι λογικό να επικρατήσει, ενώ τα βλέμματα θα επικεντρωθούν και στην προσεχή αξιολόγηση της Ελλάδας από τη S&P στις 21 Απριλίου, έναν ακριβώς μήνα πριν από τις εθνικές κάλπες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 1,75% στις 1.092,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 105,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,77% στις 2.643,67 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,81% στις 1.604,07 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο αργιών του Πάσχα, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε το ράλι σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean, το οποίο διαμορφώθηκε σε 7,05% και 6,47% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησαν με κέρδη 3,91% και 3,41% οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Κέρδη άνω του 2% σημείωσαν Motor Oil, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με απώλειες έκλεισαν μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-0,89%) και ΟΛΠ (-0,72%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,74% στις 794,07 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,22%, την Πειραιώς στο +1,79%, την Alpha Bank στο +1,65% και τη Eurobank στο +1,38%.

Με το διεθνές σκηνικό να κυριαρχείται από αβεβαιότητες, το ελληνικό αφήγημα διατηρεί τη δυναμική του και την ελπιδοφόρο προοπτική του, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ». Η ΤτΕ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, όπως σημειώνει, εκτίμηση που μπορεί να είναι συντηρητική αν επιβεβαιωθεί η βελτίωση των τριπτύχου που θα διαμορφώσει την ισχυρή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και το 2023: οι αυξημένες τουριστικές εισπράξεις που ίσως κυμανθούν περί τα 20 δισ. ευρώ εάν συνεχιστούν οι τάσεις του πρώτου τριμήνου, οι αυξημένες επενδύσεις που δεν επηρεάζονται από τα αυξημένα επιτόκια ούτε αναστέλλονται από την πολιτική αβεβαιότητα και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, με τις εξαγωγές του πρώτου διμήνου να καταγράφουν αύξηση κατά 25% και το εμπορικό έλλειμμα μείωση κατά 27,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας, το θετικό μομέντουμ του ελληνικού χρηματιστηρίου διατηρείται με την καταγραφή οκτώ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη πάνω από 16% από την αρχή του έτους. Αν και την περίοδο των ημερών που διανύουμε ο βαθμός συμμετοχής των ξένων είναι μικρότερος, διαφαίνεται ότι οι πωλητές έχουν μάλλον συνθηκολογήσει καθώς ο φόβος της κάλπης του Μαΐου έχει μειωθεί, αφού δεν προοιωνίζονται ανατροπές στην οικονομική πολιτική «την επόμενη ημέρα». Ετσι, μια αναμέτρηση με τις 1.100 μονάδες είναι πιθανό να είναι σε εξέλιξη, στον βαθμό που θα επανέλθει η αυξημένη διάθεση αυτονόμησης της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT