Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.100 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.100 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Στις 1.095,91, με οριακή άνοδο 0,29% και υψηλό τζίρο 102,57 εκατ. ευρώ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.100 μονάδες στις οποίες βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, με τον τζίρο πάντως να συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς.

Στο «πλευρό» του το Χ.Α. είχε το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία συνεχίζουν να σημειώνουν καλές επιδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,2% και στα ίδια επίπεδα με το ιταλικό 10ετές, αναμένοντας την αξιολόγηση της S&P την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Société Générale μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκπληξη από τον οίκο στις 21 Απριλίου και να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σε περίπτωση που δεν έρθει η αναβάθμιση θα κλείσει τη συναλλαγή. Πάντως, κατά τη γαλλική τράπεζα και κατά τις πιο… προσγειωμένες εκτιμήσεις, το πιθανότερο διάστημα για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα είναι το δ΄ τρίμηνο του 2023 ή το α΄ τρίμηνο του 2024. Οπως τονίζει η Société, αν και είναι απίθανο οι προσέχεις εκλογές στην Ελλάδα να έχουν ως αποτέλεσμα την αντιστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από αυτές θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης από το να κινηθούν πολύ γρήγορα. Ως εκ τούτου, οι προσεχείς αξιολογήσεις της S&P τον Απρίλιο και της Fitch τον Ιούνιο θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές και όχι σε αναβάθμιση της αξιολόγησης, όπως εκτιμά.

Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καλές επιδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,2%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 1.095,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 102,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 2.650,26 μονάδες, στο +0,46% και στις 1.611,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 799,82 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Autohellas με άλμα 5,08% και ακολούθησε η Jumbo στο +4,07%, ενώ στα επίπεδα του 2% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο, και άνω του 1% σε Τράπεζα Πειραιώς και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Με πτώση 3,28% έκλεισε η Motor Oil, στο -2,19% η Σαράντης και άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Quest και HELLENiQ ENERGY.

Το επόμενο διάστημα το λογικό είναι η αγορά να κινηθεί σε ένα μικρό εύρος περιμένοντας τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, Ηλίας Ζαχαράκης. «Η μόνη περίπτωση να δούμε κάτι άλλο είναι την 21η Απριλίου να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα, όπως εικάζει η Goldman Sachs. Σε περίπτωση που υπάρξει επενδυτική βαθμίδα, οι όποιες πολιτικές ανησυχίες θα πάνε περίπατο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT