Σε ιστορικό χαμηλό τα κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και μείωσαν τα NPLs το 2022, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τα περιθώρια δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ την Τετάρτη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και μείωσαν τα NPLs το 2022, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αύξησαν τα περιθώρια δανεισμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ την Τετάρτη. Οι μεγαλύτερες τράπεζες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ κατέγραψαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 7,68% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2015 όταν η ΕΚΤ άρχισε να καταρτίζει τέτοια στατιστικά στοιχεία, και από 6,70% έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ενισχύθηκε στο 15,27%, από 14,74% το γ΄ τρίμηνο και πολύ πάνω από όλες τις εποπτικές απαιτήσεις. Με την ΕΚΤ να έχει αυξήσει τα επιτόκια σε ρυθμούς ρεκόρ και κατά 350 μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, οι τράπεζες σημείωσαν υψηλότερα περιθώρια δανεισμού το περασμένο έτος, ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε στο ιστορικό χαμηλό του 2,28% στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Στο 44% το ποσοστό της Thrivest στην Παγκρήτια

Το υπόλοιπο των μετοχών που κατείχε στην Παγκρήτια Τράπεζα μεταβίβασε στη Thrivest Holdings η Lyktos Participations μέσω διμερούς συμφωνίας. Πρόκειται για 17.762.020 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 11,25% στην Παγκρήτια, με τη μεταβίβαση των οποίων ολοκληρώνεται η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την τράπεζα, ο οποίος πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου διέθετε 19,9%. Μετά τη μεταβίβαση, το ποσοστό της Thrivest στην Παγκρήτια διαμορφώνεται στο 44%.

H instacar προχώρησε στην εξαγορά της Kineo

Στις πρώτες εξαγορές τους προχωρούν ελληνικές νεοφυείς εταιρείες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από κάποια χρόνια. Ο λόγος για την ελληνική startup ευέλικτου leasing οχημάτων instacar, η οποία εξαγόρασε τη συνδρομητική υπηρεσία μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών Kineo, με σκοπό να ενισχύσει τις υπηρεσίες που παρέχει στον τομέα της μικροκινητικότητας. Η instacar ιδρύθηκε το 2018 και άντλησε προς τα τέλη Φεβρουαρίου 55 εκατ. ευρώ από Ελληνες επενδυτές – ανάμεσά τους και η Autohellas.    

Επιβραδύνεται αλλά παραμένει το brain drain

To brain drain, η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου από την Ελλάδα, έχει μεν επιβραδυνθεί αλλά δεν έχει εκλείψει, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στην έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία» της Eurobank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καθαρή μεταναστευτική εκροή (εξερχόμενη μείον εισερχόμενη μετανάστευση) ήταν 39.100 άτομα το 2012 και μειώθηκε σε 5.900 το 2021, χάρη στις καλύτερες προοπτικές που εμφανίζει σήμερα η οικονομία. Η καθαρή μεταναστευτική ροή παρέμεινε αρνητική (εκροή), κάτι που φανερώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που εμποδίζουν την αντιστροφή του φαινομένου, σημειώνεται. Σύμφωνα με την έκδοση, «κλειδί» για να μεταστραφεί το brain drain σε brain gain είναι οι επενδύσεις.

Δικαίωση Mytilineos έναντι Imerys Βωξίτες 

Δικαιώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Mytilineos για την καταγγελία της σε σχέση με τις πρακτικές της Imerys Βωξίτες. Η ολομέλεια της Ε.Α. διαπίστωσε ότι η Imerys Βωξίτες την τριετία 2017-2019 κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα διέκοψε τις παραδόσεις βωξίτη στη Mytilineos, στον πιο σημαντικό πελάτη της, κάτι που συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, και της επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Υποχρεώνει την Imerys Βωξίτες να σταματήσει την εν λόγω παράβαση και την απειλεί με χρηματική ποινή ποσού 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης με την απόφαση, από την ημέρα της δημοσίευσής της. Με την ίδια απόφαση η ολομέλεια της Ε.Α. επιβάλλει στην Imerys Βωξίτες και πρόστιμο ύψους 560.000 ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε το 2019, στο πλαίσιο της ίδιας καταγγελίας από τη Mytilineos.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT