Σημάδια μείωσης των τιμών στη βιομηχανία

Σημάδια μείωσης των τιμών στη βιομηχανία

Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 υποχώρησε –σε ετήσια βάση– ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Μείωση για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 κατέγραψε –σε ετήσια βάση– ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ μείωση καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση. Το στοιχείο αυτό αποτελεί στην ουσία ένδειξη αποκλιμάκωσης των τιμών, κυρίως στην ενέργεια και ελαφρώς σε κάποιες πρώτες και δεύτερες ύλες, όπως βασικά μέταλλα και χαρτί. Από την άλλη, πάντως, οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, γεγονός που μεταφράζεται σε συνέχιση των πολύ υψηλών τιμών στα τρόφιμα, αλλά και συνέχιση των ανατιμήσεων –έστω και με μικρότερη ένταση σε σύγκριση με το 2022– στην κατηγορία αυτή αγαθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 κατά 5,6%. Υποχώρηση σε ετήσια βάση είχε να καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021 (-4,8%), ενώ από τότε κι έπειτα ο εν λόγω δείκτης εμφάνισε μεγάλη αύξηση λόγω και της επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά τα εκτεταμένα lockdowns παγκοσμίως το 2020. Ακριβώς δε οι διαταραχές στη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων και των μεταφορών λόγω των lockdowns το 2020 συνέβαλε καθοριστικά στην εκτόξευση στα ύψη του εν λόγω δείκτη. Σε ετήσια βάση, επιμέρους μειώσεις τιμών παρατηρούνται μόνο στο αργό πετρέλαιο – φυσικό αέριο (22,4%) και στα πετρελαιοειδή (9,5%). Σε μηνιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά 3,4%, με επιμέρους μειώσεις να παρατηρούνται στις τιμές εισαγωγής αργού πετρελαίου – φυσικού αερίου (9,2%), ηλεκτρικού ρεύματος (4,3%), πετρελαιοειδών (3%), βασικών μετάλλων (1,9%), χαρτιού (1,6%) και χημικών ουσιών – προϊόντων (0,2%).

Αντιθέτως, ο γενικός δείκτης τιμών εισροών σε γεωργία – κτηνοτροφία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 11,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε μηνιαία βάση παρατηρούνται στην ενέργεια και στα λιπαντικά (7,1%), ενώ σε ετήσια βάση στα λιπάσματα (35,6%).

Η αύξηση του δείκτη τιμών εισροών έχει ως συνέπεια την αύξηση του δείκτη τιμών εκροών, των τιμών δηλαδή των παραγόμενων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ο γενικός δείκτης τιμών εκροών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 20,5% και σε μηνιαία βάση κατά 1,9%. Η μεγαλύτερη αύξηση, 42,8%, καταγράφηκε στην τιμή του ελαιολάδου και σε μηνιαία βάση στην τιμή των λαχανικών – κηπευτικών (11%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT