19 επενδυτικά έργα 915 εκατ. «τρέχει» η Dimand

19 επενδυτικά έργα 915 εκατ. «τρέχει» η Dimand

Χαρτοφυλάκιο από 19 επενδυτικά έργα, συνολικής αξίας ύψους 915,2 εκατ. ευρώ κατά την ολοκλήρωσή τους, διέθετε στο τέλος του 2022 η Dimand Real Estate

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Χαρτοφυλάκιο από 19 επενδυτικά έργα, συνολικής αξίας ύψους 915,2 εκατ. ευρώ κατά την ολοκλήρωσή τους, διέθετε στο τέλος του 2022 η Dimand Real Estate. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση κατά 74,5% σε σχέση με το τέλος του 2021, όταν ο όγκος των προς ανάπτυξη έργων ανερχόταν σε 15 αναπτύξεις, εκτιμώμενης αξίας 524,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, τα 19 έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης και αφορούν χρήσεις γραφείων, logistics, κατοικιών, ξενοδοχείων, αλλά και μεικτές χρήσεις. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η εταιρεία πρόκειται να προσθέσει ένα ακόμη έργο στη «φαρέτρα» της, καθώς έχει αναδειχθεί ανάδοχος στον διαγωνισμό του υπ. Δικαιοσύνης για το νέο κτίριο των δικαστηρίων Πειραιά. Η Dimand έχει προσφέρει τίμημα 80,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και πώληση ενός κτιρίου της τάξεως των 30.000 τ.μ. Για τον σκοπό αυτό έχει προτείνει το ακίνητο Δασκαλάκη, ιδιοκτησίας της.

Μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Dimand ήταν η επικράτηση, σε κοινοπραξία με την Premia Properties, σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Alpha Bank, για την αξιοποίηση χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων, πολλαπλών χρήσεων, μεικτής επιφάνειας της τάξεως των 500.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σημαντικά κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, όπως εκείνο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή κι ένα ακόμη στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 438 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα έσοδα ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ που αναμένονται από τις επιλεκτικές πωλήσεις του χαρτοφυλακίου που εντάσσεται στο Project Skyline, η Dimand θα εξασφαλίσει κι ένα σημαντικό αντικείμενο νέων αναπτύξεων και ανακατασκευών, καθώς τουλάχιστον 15 κτίρια κρίνονται κατάλληλα για επενδυτική αξιοποίηση.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2022 κατά 55%, ενώ σημαντική ενίσχυση κατά 17% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία.

Μεταξύ των ακινήτων που προστέθηκαν στο ενεργητικό της Dimand το 2022 περιλαμβάνονται επίσης το πρώην συγκρότημα της Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη, επιφάνειας 335,6 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος κόμβος logistics της Βορείου Ελλάδας, όπως επίσης και το πρώην συγκρότημα του εργοστασίου της Fix, όπου θα δημιουργηθεί ένα «πράσινο» συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Κατά τη χρήση του 2022 η Dimand κατέγραψε αύξηση της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων και των επενδύσεων σε κοινοπραξίες κατά 53%, σε 134,3 εκατ. ευρώ, από 87,8 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 55%, σε 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ενίσχυση κατά 17%, σε 7,1 εκατ. ευρώ, σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία. Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός της μείωσης του κόστους δανεισμού από 19,1% σε 3,2%. Υπενθυμίζεται ότι μέρος των κεφαλαίων που άντλησε η Dimand από τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της πριν από περίπου ένα χρόνο αξιοποιήθηκε για την αποπληρωμή δανεισμού που είχε συνάψει με το επενδυτικό fund ΗΙG. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αποπληρωμής αυτής, η εταιρεία ενέγραψε έκτακτη ζημία στον ισολογισμό της, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημία 7,8 εκατ. ευρώ για το 2022, έναντι κέρδους 5,3 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, χωρίς να υπολογίζεται η έκτακτη αυτή επιβάρυνση, το 2022 ολοκληρώθηκε με κέρδος 0,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο λόγος καθαρού δανεισμού προς το σύνολο του ενεργητικού έχει πλέον μειωθεί στο 20%, από 34% που ήταν το 2021.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT