Σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία της Ευρωζώνης

Σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία της Ευρωζώνης

Αύξηση ζήτησης και απασχόλησης, μετριάστηκαν οι πιέσεις στις τιμές

3' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η δυναμικότερη ανάκαμψη, η οποία παρατηρείται στις χώρες της Ευρωζώνης με κριτήριο τη ζωηρή επίδοση του κλάδου της παροχής υπηρεσιών, δίνει κίνητρα και επιχειρήματα στα «γεράκια» της ΕΚΤ να εξακολουθήσουν μια πολιτική αυξήσεως επιτοκίων. Οι δε προοπτικές των αντίστοιχων επιχειρήσεων είναι θετικές, αποδεικνύοντας την αντοχή τους στις πρόσφατες πιέσεις εξαιτίας της αναταραχής του τραπεζικού τομέα. Αλλωστε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλάφ, τόνισε χθες πως «ακόμα είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να σχεδιάζει μια παύση στον κύκλο ταχείας σύσφιγξης των επιτοκίων, δεδομένων των σημαντικών προκλήσεων στη σταθερότητα των τιμών, που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρώπης». Η ανάπτυξη, βάσει του σύνθετου Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΔΔΠ), επιταχύνθηκε σε υψηλό 11 μηνών, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης και οδήγησε σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global. Οι πιέσεις στις τιμές μετριάστηκαν ξανά. Ωστόσο, οι εταιρείες στη μεταποίηση είδαν περαιτέρω ελάττωση στις παραγγελίες αγαθών, ενώ η υπεραπόδοση των υπηρεσιών έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Ο συνολικός σύνθετος δείκτης Διευθυντών Προμηθειών της S&P Global δείχνει άνοδο στις 54,4 μονάδες τον Απρίλιο από τις 53,7 μονάδες τον Μάρτιο, όπερ σημαίνει πως παραμένει πέραν της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης και εναρμονίζεται με τις υψηλότερες προβλέψεις αναλυτών. Κατά τον Σίρους ντε λα Ρούμπια, διευθυντή οικονομολόγο της Hamburg Commercial Bank, «τα στοιχεία αποτυπώνουν πολύ θετική εικόνα για μία οικονομία η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει, πλην όμως η ανάπτυξη είναι ανομοιογενής με το χάσμα να διογκούται ανάμεσα στις ακμάζουσες υπηρεσίες και την αδύναμη μεταποίηση». Από πέρυσι τον Μάιο, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το Ρόιτερς, οι εταιρείες για να ανταποκριθούν στη δυναμική ζήτηση προσέλαβαν ταχύτερα προσωπικό, εξ ου και ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 54,7 μονάδες τον Απρίλιο φέτος από 53,3 τον Μάρτιο. Ο δείκτης υπηρεσιών έφθασε τον τρέχοντα μήνα στις 56,6 μονάδες από 55 μονάδες τον Μάρτιο.

Παρά την αύξηση του κόστους διαβίωσης στην Ευρωζώνη, η ζήτηση για υπηρεσίες βελτιώθηκε, αλλά για τη μεταποίηση η ιστορία είναι διαφορετική, μιας και η ζήτηση υποχώρησε πιο γρήγορα. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών του κλάδου μειώθηκε κάτω από τις 50 μονάδες στις 45,5 από τις 47,3 τον Μάρτιο και η καταγραφή αυτή ήταν και η χαμηλότερη της τριετίας, αφότου ξέσπασε η πανδημία. Ο δε ειδικότερος δείκτης της παραγωγής, ο οποίος είναι ένας εκ των όσων συναπαρτίζουν τον συνθετικό ΔΔΠ, και επί δύο μήνες ήταν σε θετικό έδαφος τώρα υποχώρησε στις 48,5 από τις 50,4 μονάδες του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή των γαλλικών εργοστασίων μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό σε μόλις τρία χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις έκαναν λόγο για υποτονική ζήτηση εν μέρει και εξαιτίας των απεργιών σε όλη τη χώρα. Αν και αυτή η αναταραχή αφήνει ένα «ορατό σημάδι» στη μεταποιητική παραγωγή, «παραδόξως δεν είναι ορατά τα ίχνη των διαδηλώσεων στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Νόρμαν Λίμπκε, οικονομολόγος της Hamburg Commerical Bank. «Οι θετικές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας οφείλονται εξ ολοκλήρου στον τομέα των υπηρεσιών». Aνοδο είχε και στη Γερμανία ο ΔΔΠ στις 53,9 από 52,6 μονάδες κυρίως χάρις στον κλάδο των υπηρεσιών. Ωστόσο, στη μεταποίηση οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να αυξήσουν ξανά τις τιμές πώλησης, ενώ οι τιμές των εισροών μειώθηκαν ταχύτερα, ενισχύοντας τα περιθώρια κέρδους.

Οι επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει ελάχιστα την ύφεση αυτόν τον χειμώνα, μιας και οι χώρες απέφυγαν τις ελλείψεις ενέργειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια μέτρια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να γεννά ανησυχία. Κι ενώ αμβλύνθηκαν οι πιέσεις των τιμών τον Απρίλιο, παρέμειναν υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το κόστος των εισροών αυξήθηκε απότομα λόγω των υψηλότερων μισθών. Αυτό αναμένεται να ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εστιάζει σε τέτοιες υποκείμενες εξελίξεις των τιμών για να καθορίσει πόσο μακριά θα φθάσει ως προς το κόστος δανεισμού. «Ούτε οι τιμές εισροών ούτε οι τιμές πώλησης παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση» στον κλάδο, δήλωσε ο Σίρους ντε λα Ρούμπια της Hamburg Commercial Bank. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική περισσότερο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Τέλος, όπως παρατηρεί στο ίδιος μήκος κύματος και ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics Ντέιβιντ Πάουελ, «αν και ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να γίνει αισθητός, η ισχύς της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα επιτρέψει στα γεράκια του διοικητικού συμβουλίου να επιτύχουν να πιέσουν για τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων και πιθανώς και ακόμα μία».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT