Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος 0,43%

Χρηματιστήριο: Περιορισμένη άνοδος 0,43%

Στήριξη από τράπεζες στον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 1.111,33 μονάδες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

Μικρή άνοδο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αξιολόγησης της S&P για την ελληνική οικονομία αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τις 1.100 μονάδες, με σημαντικές στηρίξεις από τις τραπεζικές μετοχές, διατηρώντας εφικτό το «στοίχημα» της επανάκτησης των υψηλών έτους που σημειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου (1.133 μονάδες).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 1.111,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 83,51 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 2.695,1 μονάδες, στο +0,19% και στις 1.624,77 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,13%, φθάνοντας στις 838,49 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση της Παρασκευής διαμορφώθηκε στα 83,51 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η «Ελλάκτωρ» με κέρδη 3,19% και ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Mytilineos και Autohellas με κέρδη άνω του 1%. Με πτώση 2,37% έκλεισε η HELLENiQ ENERGY, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσε η Motor Oil. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,77% και ο τραπεζικός κατά 3,90%.

Αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, η αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς μετά τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, τα νέα από τα εγχώρια μάκρο στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα μπορούν να χαρακτηριστούν, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ συνδυάστηκε και από οριακό μεν, πρωτογενές πλεόνασμα δε, με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες. Αν τα περυσινά στοιχεία δεν συγκινούν, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α΄ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019 δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT