Χρηματιστήριο: Με πτώση 0,53% ξεκίνησε η εβδομάδα, χαμηλά ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Με πτώση 0,53% ξεκίνησε η εβδομάδα, χαμηλά ο τζίρος

Στις 1.105,42 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μόλις 51,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Με αρκετή μεταβλητότητα, αλλά και πιέσεις κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα, αντανακλώντας τη διάθεση για επιλεκτικές και «μετρημένες» κινήσεις από τους επενδυτές ενόψει των εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε λιγότερο από έναν μήνα.

Η αναβάθμιση της S&P των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, που έφερε ένα ακόμη βήμα τη χώρα πιο κοντά στο ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας, φαίνεται πως είχε αποτιμηθεί από την αγορά, η οποία ήδη βρισκόταν κοντά στα υψηλά έτους που είχε σημειώσει στις αρχές Μαρτίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυριαρχήσει η στάση αναμονής, ενώ ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ο οποίος δοκίμασε τις 1.125 μονάδες χωρίς να τις κατοχυρώσει, έχει πλέον τις 1.098 μονάδες ως κοντινή στήριξη. Καθοδική διάσπασή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στις 1.077 μονάδες, ενώ ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 1.125 μονάδων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 1.147 ή τις 1.165.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,53% στις 1.105,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,56% στις 2.679,92 μονάδες, με πτώση 0,53% στις 1.616,09 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με απώλειες 1,63% στις 824,85 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Τράπεζα Πειραιώς και Ελλάκτωρ στο -3,85% και -3,33% αντίστοιχα, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Autohellas, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Lamda Development, ΟΛΠ, Mytilineos, HELLENiQ Energy και Alpha Bank. Κέρδη άνω του 2% σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν Σαράντης και Jumbo.

Επιλεκτικές και «μετρημένες» κινήσεις από τους επενδυτές ενόψει των εκλογών.

Η S&P, όπως αναμενόταν, αναβάθμισε μόνο το outlook της Ελλάδας, όπως σημειώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, σχολιάζοντας πολύ θετικά την ελληνική οικονομία και περιμένοντας 2,5% ανάπτυξη για το τρέχον έτος και 3% για το 2024-2025 και επισημαίνοντας ότι το επόμενο 12μηνο η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να ανακτηθεί. Είναι δεδομένο πως από τη στιγμή που μπροστά μας έχουμε πολύ κοντά εκλογές, ο οίκος προτίμησε να περιμένει τα αποτελέσματα και τη δημιουργία κυβέρνησης που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Πλέον μένει μόλις ένας μήνας για τις εκλογές, με τη λογική να λέει ότι η αγορά και ο τζίρος θα κατεβάσουν ταχύτητες, μια και το πιο πιθανό είναι να έχουμε και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου συνεχίζονται και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι είναι ικανά, αν μη τι άλλο, να συντηρήσουν τα επίπεδα.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δούμε σχετικά οξυμένο κλίμα, αφού τα κόμματα θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μέρος των αναποφάσιστων. Η κυβέρνηση διακαώς ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην οικονομία. Τεχνικά, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, και όσο πλησιάζουμε στη ζώνη των πρόσφατων υψηλών του Γενικού Δείκτη, η αγορά θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών είναι ανοδικές, με τους επενδυτές να περιμένουν την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης. Συνεπώς, οι κινήσεις θα συνεχίζουν να είναι επιλεκτικές, ενώ κάθε εβδομάδα κάποιοι νέοι τίτλοι αλλάζουν επίπεδο, με τον τζίρο απλώς να συντηρείται, θυμίζοντας ότι χρειάζεται αισθητή αύξηση αν θέλουμε να δούμε νέα υψηλά, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT