Οι πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν σε νέα πτώση το Χρηματιστήριο

Οι πιέσεις στις τράπεζες οδήγησαν σε νέα πτώση το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.090,53 μονάδες, με απώλειες 1,35%

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 1.090 μονάδες κυρίως λόγω των ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες, αν και ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οδηγεί αρκετά χαρτοφυλάκια να τηρήσουν μια πιο προσεκτική στάση και να μην αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο προς το παρόν.

Αλλωστε το Χ.Α. προέρχεται από ένα σημαντικό σερί ανόδου, το οποίο είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους που σημείωσε πριν ξεσπάσει η τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου. Μόλις πριν από μερικές συνεδριάσεις το Χ.Α. κατέγραφε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς σε σχέση με τις αρχές του έτους, κοντά στο 20%, και ακόμη και μετά τη διήμερη διόρθωση συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση και στο +17,3%. Οπως σημειώνει η Depolas Investment Service, ο Γενικός Δείκτης είναι πιθανόν να βρεθεί χαμηλότερα ακριβώς πριν από την 1η εκλογική αναμέτρηση, αλλά εκτός απροόπτου το κάτω όριο τοποθετείται στις 1.030 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,35% στις 1.090,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,74 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 2.640,89 μονάδες, ενώ στο -0,93% και στις 1.01,10 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χαμηλά ο τζίρος, διαμορφώθηκε στα 66,74 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Aegean στο -3,75% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Ελλάκτωρ και Quest. Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, OTE, Lamda Development και Σαράντης. Ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο +3,66% και ακολούθησαν Βιοχάλκο και ΟΛΠ με κέρδη 2,12% και 1,04% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 3,13% στις 799,06 μονάδες, με την Εθνική να κλείνει στο -4,52%, την Alpha Bank στο -3,54%, την Πειραιώς στο -2,91% και την Eurobank στο -1,81%.

Παρά τα καλά νέα για την οικονομία, όπως η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022, η βελτίωση σε εξαγωγές, τουριστικές εισπράξεις, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και άμεσες ξένες επενδύσεις, η υποχώρηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, τα πολύ καλά αποτελέσματα των εισηγμένων στη χρήση 2022 και τα θετικά σχόλια της S&P, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να κινηθεί πάνω από τις 1.100 μονάδες τελικά, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αυτό συμβαίνει, κατά τον ίδιο, γιατί η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου επανέφερε τον πολιτικό κίνδυνο, αφού πιθανότατα θα απαιτηθεί επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.

Ενόψει των παραπάνω, ο ημερήσιος τζίρος υποχωρεί δραστικά καθώς οι «πωλητές» επιθυμούν να καταγράψουν κέρδη οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερα με δεδομένη την αποχή «των αγοραστών», που θα περιμένουν την ολοκλήρωση των εκλογών για να επανέλθουν, με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει ως πλησιέστερη στήριξη τις 1.093 μονάδες και την ισχυρότερη να ακολουθεί στις 1.086 μονάδες, όπως προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα περιμένει τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τη Fed να είναι πιθανό να συνεχίσει τις μικρές αυξήσεις στα επιτόκια για μία ακόμη φορά πριν αναγγείλει την ολοκλήρωση του ανοδικού επιτοκιακού κύκλου, έχοντας ήδη φτάσει στο 5%. Διαφορετικά όμως είναι τα δεδομένα για την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στο +6,9% τον Μάρτιο και τα επιτόκια «μόνο» στο 3,75%, με τη Γερμανίδα Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ., να ζητεί συνέχιση των αυξήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT