ελίν: To ταξίδι ενός ενεργειακού ομίλου προς την επιχειρηματική αριστεία
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ελίν-to-ταξίδι-ενός-ενεργειακού-ομίλου-562389487

ελίν: To ταξίδι ενός ενεργειακού ομίλου προς την επιχειρηματική αριστεία

Ιδρυθείσα το 1954, η ελίν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιβιώσει από τέσσερις μεγάλες κρίσεις και έχει αναδειχθεί σε case study επιχειρηματικής αριστείας, με μία επιτυχημένη πορεία σχεδόν επτά δεκαετιών.

Πώς όμως η ελίν έγινε ένα success story του ελληνικού επιχειρείν;

Η εταιρεία δεν επαναπαύθηκε ποτέ στις επιτυχίες της. Αντίθετα, χάρη στη διορατικότητα της διοίκησής της, η ελίν είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον με στόχο να βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας και των ενεργειακών εξελίξεων. Αυτή η επιθυμία της εταιρίας όχι μόνο να πρωταγωνιστεί στο σήμερα αλλά και να είναι έτοιμη για το αύριο συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχημένη πορεία της.

ελίν: To ταξίδι ενός ενεργειακού ομίλου προς την επιχειρηματική αριστεία-1

Οι μεγάλες κρίσεις που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό, οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο, δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν τη δυναμική της. Κι αυτό γιατί η ελίν αντέχει στις κρίσεις, εκλαμβάνοντας την κάθε μία ως ευκαιρία για περαιτέρω καινοτομία και πρόοδο. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο που τη χώρα μάστιζε η οικονομική κρίση η εταιρία συνέχιζε να επιτυγχάνει κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα, ακόμη και όταν ο κλάδος κατέγραφε ζημίες.

Έτσι σήμερα, η ελίν διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων τα οποία μετατρέπει σταδιακά σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς σταθμούς που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή. Κατέχει ηγετική θέση στον εφοδιασμό των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά, διαθέτει λιπαντικά στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και επενδύει στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, έχοντας παρουσία στις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδος. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενη τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η ελίν προσαρμόστηκε έγκαιρα επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετεξέλιξη. Το 2019 λοιπόν, εισήλθε δυναμικά στις αγορές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ σχεδιάζει πλέον την είσοδό της και στην αγορά του υδρογόνου, πέρα από την αγορά Συμπιεσμένου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG – CNG) στην οποία επίσης επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί.

ελίν: To ταξίδι ενός ενεργειακού ομίλου προς την επιχειρηματική αριστεία-2

Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση όμως, που μαίνεται παγκοσμίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και η ύφεση από τις έντονες πιέσεις του πληθωρισμού αποτελούν μία νέα πρόκληση για τον κλάδο της ενέργειας, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες κρίσεις που έχει βιώσει ο πλανήτης. Με τους ενεργειακούς κολοσσούς διεθνώς να εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον και για τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στον κλάδο, η ελίν επέδειξε για ακόμα μία φορά γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμόστηκε στις προκλήσεις του ενεργειακού περιβάλλοντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση την έχει αφήσει αλώβητη καθώς έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων της στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Η ισχυρή της θέση όμως στη διεθνή αγορά της έχει επιτρέψει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της κερδοφορίας της. Η ισχυρή παρουσία της στο διεθνές εμπόριο, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 40 χώρες και 5 ηπείρους, έχει καταστήσει την ελίν μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες στη χώρα και την πρώτη στον κλάδο της, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να μπορέσει να υπερκαλύψει τη μείωση των εσόδων της αξιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές.

ελίν: To ταξίδι ενός ενεργειακού ομίλου προς την επιχειρηματική αριστεία-3

Η πραγματική δύναμη της όμως ανέκαθεν ήταν και είναι οι άνθρωποι της: οι εργαζόμενοι της εταιρίας και η Διοίκηση της, οι οποίοι καθημερινά, λειτουργώντας ομαδικά, συνδυάζουν την υψηλή επιστημονική τους κατάρτισή με τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία τους, με τη βαθιά γνώση των συνθηκών της αγοράς και την καινοτομία τους, διατηρώντας την ελίν στην κορυφή του κλάδου.

Χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της και με πυξίδα τις αξίες της, το επιχειρηματικό της ήθος και την αξιοπιστία της, η ελίν συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ξεπερνά τις προκλήσεις λειτουργώντας υπεύθυνα απέναντι στον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία. Με μια πορεία ευθύνης, αδιαπραγμάτευτης σε ζητήματα διαφάνειας και ποιότητας εδώ και επτά δεκαετίες, η εταιρία έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων καταναλωτών και επιχειρήσεων και έχει θέσει τα θεμέλια για την επιτυχημένη πορεία της για πολλές ακόμα δεκαετίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT