Mέρισμα 0,07 ευρώ/μετοχή από την Αβαξ

Τα καθαρά κέρδη του 2022 ανήλθαν στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 12,4 εκατ. ευρώ το 2021 σημείωσε ο όμιλος Αβαξ το 2022, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτείνει τη διανομή μερίσματος της τάξεως των 10,1 εκατ. ευρώ, ή 0,07 ευρώ/μετοχή. Σημαντικό ρόλο στη θετική αυτή εξέλιξη διαδραμάτισε το πρόγραμμα αποεπένδυσης από μη βασικές δραστηριότητες και συμμετοχές, αλλά και η μείωση του χρηματοπιστωτικού κόστους, καθώς η διοίκηση προχώρησε σε δραστική μείωση του δανεισμού.

Μεταξύ άλλων, το 2022 μεταβιβάστηκαν οι συμμετοχές της Αβαξ στην εταιρεία λειτουργίας (21,55%) και παραχώρησης (20,53%) της Γέφυρας Ρίου – Αντίρριου, αντί ποσού της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και οι δραστηριότητες της Volterra στον τομέα των ΑΠΕ. Υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος της εταιρείας προσέγγισε τα 97 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποια άλλη κίνηση κεφαλαιοποίησης, όπως π.χ. μια αύξηση κεφαλαίου, για να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. Πάντως, ακόμη κι αν δεν υπολογιστεί η θετική αυτή επίδραση, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν σε 12,9 εκατ. ευρώ, από κέρδη 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου εμπλουτίστηκε με σημαντικά νέα έργα, με αποτέλεσμα σήμερα αυτό να αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ, όντας υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με πριν από 12-18 μήνες. Το έργο της γραμμής 4 του μετρό, τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, η νέα περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης (flyover), αλλά και ο νέος οδικός άξονας Μπράλος – Αμφισσα, αποτελούν τις σημαντικότερες νέες συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, για τη φετινή χρήση, η διοίκηση του ομίλου υπολογίζει ότι ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%. Εντός του 2023, ο όμιλος έχει υπογράψει νέες συμβάσεις ύψους 274 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει την υπογραφή επιπλέον έργων ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν κατέστη εφικτή κατά το 2022, καθώς οι περισσότερες από τις νέες συμβάσεις καθυστέρησαν να υπογραφούν, ώστε να ξεκινήσει και η υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρώντας τις διακοπείσες δραστηριότητες της θυγατρικής Volterra, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 32% στα 402,7 εκατ. ευρώ, έναντι 592,2 εκατ. ευρώ το 2021.

Σημαντική ώθηση στον όμιλο αναμένεται να προσφέρει η στρατηγική «θωράκισης» απέναντι στα υψηλά επιτόκια, που εφαρμόστηκε το 2022. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, υλοποιήθηκαν αποπληρωμές δανεισμού συνολικού ύψους 135,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου να μειωθεί στα 307 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 33% ή 108 εκατ. ευρώ σημείωσε και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός. Ετσι, στο τέλος του 2022, διαμορφωνόταν στα 220,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τη διετία 2021-2022, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Αβαξ έχει μειωθεί κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και περαιτέρω μείωσή του το 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT