Παρατείνεται ο «Ηρακλής»

Την παράταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp)

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Την παράταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στοχεύοντας στην ένταξη στον μηχανισμό των τριών τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν από το 2022. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Frontier II αξίας 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, την τιτλοποίηση Sunrise III αξίας 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και την τιτλοποίηση Solar, αξίας 304 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από κόκκινα δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στις δύο φάσεις του «Ηρακλή», που έληξε τον Οκτώβριο του 2022, έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις ύψους 48 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) ανέρχεται σε 18,7 δισ. ευρώ. Οι τρεις τιτλοποιήσεις που εκκρεμούσαν είχαν «παγώσει» μετά τον έλεγχο που είχε ξεκινήσει η Eurostat για τους όρους χορήγησης της κρατικής εγγύησης.

«Βελούδινη» αποχώρηση

Αποχωρεί από την Εθνική Τράπεζα και τη θέση της γενικής διευθύντριας Διαχείρισης Απαιτήσεων & Specialized Asset Solutions η Φωτεινή Ιωάννου. Η κ. Ιωάννου δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μετάβασή της σε μεγάλο ενεργειακό όμιλο και για την πρόθεσή της αυτή έχει ενημερώσει τη διοίκηση της ΕΤΕ εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Η αποχώρηση συμπίπτει με την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια του παρελθόντος και έτσι η αποχώρηση είναι «βελούδινη». Γι’ αυτό θα παραμείνει στην τράπεζα έως ότου οριστεί ο αντικαταστάτης της.

Προς αλλαγή

πίστας οδεύει η Cenergy στο Χρηματιστήριο, καθώς, όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, θα αποτελέσει σύντομα το νέο μέλος του δείκτη FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην επόμενη αναδιάρθρωση του Μαΐου. Το ράλι, ύψους 46%, που σημειώνει η μετοχή της από τις αρχές του έτους κινουμένη σε ιστορικό υψηλό (4,685 ευρώ) ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στον δείκτη με τις ισχυρότερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας, που θα προσελκύσει πρόσθετο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, θα αυξήσει την εμπορευσιμότητά της και θα ξεκλειδώσει την κρυφή αξία, όπως σχολιάζει και η Optima Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT