Μόλις 8% των ελληνικών εταιρειών θεωρούνται «ηγέτες στην καινοτομία»

Μόλις 8% των ελληνικών εταιρειών θεωρούνται «ηγέτες στην καινοτομία»

Εξι στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η τεχνολογία τους δεν είναι αιχμής και πως θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ η Ελλάδα έχει ανεβάσει ταχύτητες σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την ενίσχυση του κλάδου της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν για να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους σε αυτό το πεδίο, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. «Κλειδί» για να καινοτομήσουν είναι η τεχνολογία μέσα από σύγχρονες υποδομές δεδομένων, multicloud, τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας, τηλεργασία κ.λπ.

Οπως αναφέρει έρευνα της Dell Technologies (Dell Technologies Innovation Index), στην οποία συμμετείχαν 6.600 εργαζόμενοι από περισσότερες από 45 χώρες, παγκοσμίως υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της αντίληψης για την καινοτομία και της υλοποίησής της από τους οργανισμούς. Ειδικότερα, μόλις 8% των εταιρειών στην Ελλάδα –18% παγκοσμίως–μπορούν να οριστούν ως «ηγέτες της καινοτομίας» και «καινοτόμοι» (innovation leaders, innovation adopters). Δηλαδή, μόλις 8% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν την καινοτομία στο DNA τους και δρομολογούν ώριμα καινοτόμα πλάνα για την ενίσχυσή τους. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα είναι σημαντικό, καθώς οι «ηγέτες της καινοτομίας» και οι «καινοτόμοι» είναι 2,2 φορές πιο πιθανό (στην Ελλάδα 1,14 φορές) να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας, ύφεσης, πληθωρισμού κ.λπ., σε σύγκριση με αυτούς που είναι ουραγοί (innovation laggards, innovation followers).

Μάλιστα, οι «ηγέτες της καινοτομίας» (innovation leaders) σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν 1,9 περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τα έσοδά τους, ενώ είναι 1,7 φορές πιο απίθανο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εύρεση καταρτισμένου προσωπικού στον κλάδο της πληροφορικής. Σημειώνεται πως για να γίνει αντιληπτή η ωριμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα καινοτομίας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν με βάση μια κλίμακα ωριμότητας της καινοτομίας στις επιχειρήσεις η οποία ξεκινάει από τους «ηγέτες της καινοτομίας» και καταλήγει στους ουραγούς.

Συνολικά, πάντως, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αισιόδοξες για την καινοτόμο δυναμική τους: 74% των εταιρειών στην Ελλάδα συμφωνούν ότι, στο εσωτερικό τους, καλλιεργείται κουλτούρα καινοτομίας, με το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς να διαμορφώνεται στο 84%. Από την άλλη, 86% των εταιρειών παγκοσμίως (80% στην Ελλάδα) αναζητούν ενεργά τεχνολογίες για να καινοτομήσουν, ενώ σχεδόν 6 στις 10, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι η τεχνολογία τους δεν είναι αιχμής και πως θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT