Στην τελική ευθεία νέο deal από ΔΕΗ

Ζήτημα ημερών η πράσινη επέκταση της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Ζήτημα ημερών η πράσινη επέκταση της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ γνωστοποίησε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ότι οριστικοποιείται η συμφωνία με τη ΔΕΗ για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren, ισχύος 333 MW. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του έργου, όπως πρόσθεσε, θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ. H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό. Η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το έργο. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, οι ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. αφορά τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από τη ΔΕΗ, αναφορά έκανε και στο πρότζεκτ κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής από τη Mytilineos.

Στενή συνεργασία Arrikto – Hewlett Packard

«Ψίθυροι» από κύκλους της αγοράς των startups καθώς και αναρτήσεις στο LinkedIn στελεχών της Hewlett Packard Enterprise δίνουν την εντύπωση πως η αμερικανική εταιρεία μαζί με την ελληνική startup Arrikto βρίσκονται πλέον σε πολύ στενή συνεργασία. Τόσο στενή που κάποιοι μάλιστα μιλούν και για εξαγορά της ελληνικής startup από τον κολοσσό, κάτι που αφήνεται να εννοηθεί και από τις αναρτήσεις στο LinkedIn. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρεις ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ανακοίνωσε από τους Δελφούς πως η Hewlett Packard ιδρύει κέντρο αριστείας τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Ξεκινάει η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΥΠΕΞ   

Η Cosmote κοινοπρακτικά με την Quality & Reliability αποτελούν τον προσωρινό ανάδοχο για το έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ. Το αρχείο του ΥΠΕΞ αποτελείται από 65 εκατομμύρια σελίδες διαφόρων διαστάσεων, με τα έγγραφα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαρτί αλλοιωμένο και ευαίσθητο τόσο από τον χρόνο όσο και από τη χρήση του.

«Ξεπάγωμα» τριετιών με ανεργία κάτω από 10% 

Επαναφορά των μισθολογικών τριετιών υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των οικονομικών στόχων, με παράλληλη υποχώρηση της ανεργίας σε ποσοστό μικρότερο του 10%, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το Φόρουμ των Δελφών. Βέβαια, όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%, και συγκεκριμένα στο 9,8%, το 2026. Συνεπώς οι τριετίες, εφόσον οι προβλέψεις δεν αναθεωρηθούν, θα «ξεπαγώσουν» προς το τέλος της επόμενης τετραετίας, ήτοι το 2027.  

Τον Οκτώβριο η επενδυτική βαθμίδα   

Η πρόσφατη αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, όπου ο οίκος προχώρησε μόνο στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές και όχι της «βαθμολογίας» της, διατηρώντας την έτσι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, επιβεβαιώνει την άποψη της Société Générale ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το ορόσημο του investment grade τον προσεχή Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στις 20 του μήνα – από τον ίδιο οίκο, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Και αυτό εάν φυσικά η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της τρέχουσας πολιτικής, όπως αναφέρει. Αλλωστε η S&P, τονίζει η Société, δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω του κινδύνου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορεί να φέρουν οι προσεχείς εκλογές. Με αυτά τα δεδομένα, η Société Générale κλείνει το trade που είχε ανοίξει στα ελληνικά ομόλογα και την αγορά τους έναντι των ιταλικών, αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία αλλά και το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT