Νέο μπρα ντε φερ στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Διατήρηση υψηλού πληθωρισμού και σφιχτή αγορά εργασίας, τα βασικά επιχειρήματα των «γερακιών» στην αυριανή συνεδρίαση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Αν και η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ανεκόπη σχεδόν στα δύο τελευταία τρίμηνα, η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης, για να φθάσει το επιτόκιο καταθέσεων από το περίπου ουδέτερο 3,0% στο ήπια περιοριστικό 3,75%. Ενώ αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τις 50 μονάδες βάσης στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αύριο Πέμπτη, βλέπουμε επίσης μια πιθανότητα 30% να επικρατήσουν τα «γεράκια» με τις εκκλήσεις τους για νέα κίνηση 50 μονάδων βάσης. Τα πρόσφατα στοιχεία του Απριλίου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη συζήτηση την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% τον Μάρτιο. Ανεξάρτητα από την προσωρινή άνοδο, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική τάση του.

Οι βασικές επιδράσεις από την ενίσχυση των τιμών καταναλωτή το 2022 μείωσαν τον ετήσιο δείκτη το 2023. Οι εταιρείες ενδέχεται επίσης να ολοκληρώσουν σύντομα τη μετακύλιση της περυσινής αύξησης των τιμών στους πελάτες τους. Μετά τη μείωση του κόστους χονδρικής του αερίου, οι τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά έχουν ήδη μειωθεί από τα επίπεδα του 2022. Τον Απρίλιο η ενεργειακή συνιστώσα συνέβαλε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον βασικό πληθωρισμό, σημειώνοντας αισθητή μείωση από 4,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο του 2022 (αλλά από -0,1 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, λόγω κυρίως της επίδρασης από την προσωρινή διόρθωση των τιμών της ενέργειας τον Απρίλιο του περασμένου έτους). Οι τιμές τροφίμων, οι οποίες είναι επίσης πολύ εκτεθειμένες στο σοκ κόστους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξακολουθούσαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, αλλά επιβραδύνθηκαν.

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν επιχειρήματα για μια αύξηση 50 μ.β. αύριο, καθώς και για τη στόχευση ενός ανώτατου επιτοκίου καταθέσεων 4% ή υψηλότερα. Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε από το 10,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο σε ακόμη ένα υπερβολικό 7,0% τον Απρίλιο, αλλά ο δομικός εκτός ενέργειας και τροφίμων επιταχύνθηκε από 5,0% σε 5,7% τον Μάρτιο και υποχώρησε ελαφρώς στο 5,6% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός των μισθών φαίνεται ότι θα αυξηθεί από τον μέσο όρο 2,9% σε ετήσια βάση το 2022 σε 5% φέτος. Το ρεκόρ απασχόλησης ενθαρρύνει τους εργαζομένους να πιέσουν για υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν μεγάλο μέρος της περυσινής αύξησης των τιμών. Οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα, που τάραξαν τις αγορές προ της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου, έχουν σε μεγάλο βαθμό εκτονωθεί. Τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης δεν ενισχύουν την κατανάλωσή τους, αλλά έχουν αρκετή πλεονάζουσα αποταμίευση κι αυτός είναι ένας κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT