Μείωση πληθωρισμού στο 4,5% τον Απρίλιο σύμφωνα με Eurostat

Μείωση πληθωρισμού στο 4,5% τον Απρίλιο σύμφωνα με Eurostat

H Ελλάδα έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Με τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έκλεισε ο Απρίλιος για την ελληνική οικονομία, στοιχείο ενθαρρυντικό μεν, αλλά όχι απολύτως καθησυχαστικό. Κι αυτό διότι οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ πλέον, αν και υποχωρούν οι τιμές στην ενέργεια, αρχίζουν και εμφανίζονται αυξήσεις σε σειρά υπηρεσιών. Το γεγονός ότι ανατιμητικό κύμα εξακολουθεί να υπάρχει επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τόσο συνολικά στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο του 2023, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023. Πληρέστερη εικόνα, πάντως, για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα αναμένεται να έχουμε στις 10 Μαΐου, οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή μηνός Απριλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2023 σε 4,5%, φθάνοντας στα επίπεδα των τελών του 2021 (4,4% τον Δεκέμβριο του 2021). Πρόκειται για τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, μετά το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Κύπρο (3,8%) και την Ισπανία (επίσης 3,8%). Σε μηνιαία βάση, πάντως, καταγράφηκε αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κατά 1,1%, που αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Καθοριστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού έχει διαδραματίσει η μείωση των τιμών της ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ενεργειακός πληθωρισμός ήταν αρνητικός στην Ελλάδα τον Απρίλιο (-17,8%), κάτι που παρατηρείται επίσης στο Βέλγιο και την Ολλανδία και σε μικρότερο βαθμό στην Κροατία και την Κύπρο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι έκλεισε τον Απρίλιο 7% έναντι 6,9% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%. Σε ετήσια βάση οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 13,6% έναντι 15,5% τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,5% έναντι υποχώρησης 0,9% τον Μάρτιο, οι τιμές των υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 5,2% έναντι αύξησης 5,1% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν, κατά 6,2% έναντι 6% τον Μάρτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων εμφανίζουν αύξηση κατά 14,7% σε ετήσια βάση, ενώ των μη τυποποιημένων 10% το ίδιο διάστημα.

Διψήφιο πληθωρισμό εξακολουθούν να έχουν τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα η Λετονία (15%), η Σλοβακία (14%), η Λιθουανία (13,3%) και η Εσθονία (13,2%).

Ενδιαφέρον έχει ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εάν δηλαδή εξαιρεθούν ενέργεια και τρόφιμα, διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, στο 7,3% σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ εάν εξαιρεθούν και τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός διαμορφώνεται σε 5,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT