Στα 2,2 δισ. ανήλθαν το α΄ τρίμηνο οι πωλήσεις της Coca-Cola HBC  

Στα 2,2 δισ. ανήλθαν το α΄ τρίμηνο οι πωλήσεις της Coca-Cola HBC  

Ο όμιλος αναμένει άνοδο κύκλου εργασιών και κερδών για το σύνολο του 2023  

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των εκτιμήσεών της για τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία προχώρησε χθες η διοίκηση της Coca-Cola HBC, εξέλιξη η οποία σχετίζεται με τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις της εταιρείας κατά το α΄ τρίμηνο του 2023, εξαιρουμένων, βεβαίως, των δραστηριοτήτων σε Ρωσία και Ουκρανία. Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων διαδραμάτισαν και οι ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία, καθώς ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά πολύ μικρότερο ποσοστό και κυρίως στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, ο όμιλος αναμένει ότι το 2023 θα επιτύχει οργανική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις πάνω από τον στόχο του 5%-6%, εκτίμηση στην οποία είχε προβεί τον Φεβρουάριο κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση 2022. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο όμιλος θα επιτύχει αύξηση των λειτουργικών κερδών στο άνω επίπεδο του εύρους -3% έως 3% σε οργανική βάση, αναμένει δηλαδή αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 3% το 2023. Ο ίδιος ο κ. Μπογκντάνοβιτς τόνισε πάντως κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων στους αναλυτές ότι «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό και έχουμε επίγνωση των αβεβαιοτήτων που βρίσκονται μπροστά μας και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε με καλά προετοιμασμένες δράσεις, εάν χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι θα υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας».

Σε ό,τι αφορά το α΄ τρίμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 24,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ. Ο όγκος πωλήσεων του ομίλου ενισχύθηκε μόλις κατά 2,6%. Στις ανεπτυγμένες αγορές τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 696,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,1%, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6%. Ειδικά στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφεται στις πωλήσεις της Coca-Cola Zero και των mixers, οι οποίες ευνοήθηκαν κυρίως από τις καλές επιδόσεις στο κανάλι του HORECA. Οι πωλήσεις των ενεργειακών ποτών ενισχύθηκαν κατά 15%-17%, ενώ τα μη ανθρακούχα αναψυκτικά κατέγραψαν αύξηση κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό.

Tα καθαρά έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 24,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022.     

Η αύξηση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη στις αναδυόμενες αγορές, κατά 26,6% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 2,1%. Σημειώνεται ότι ειδικά στη Ρωσία ο όγκος πωλήσεων σε οργανική βάση υποχώρησε κατά 30%, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι στην εν λόγω χώρα σταμάτησε η πώληση των σημάτων της Coca-Cola ύστερα από τη σχετική απόφαση της The Coca-Cola Company.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές τα καθαρά έσοδα πωλήσεων διαμορφώθηκαν σε 412,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,2% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Ο όγκος πωλήσεων, ωστόσο, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Το επόμενο διάστημα ο όμιλος θα συνεχίσει τις κινήσεις του για την περαιτέρω διείσδυση ολοένα και περισσότερων προϊόντων του στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Κινήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τη στρατηγική 24/7, δηλαδή τη διάθεση προϊόντων για τις ανάγκες των καταναλωτών όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ετσι, λοιπόν, μέσα στο 2023 θα προχωρήσει στην προώθηση των ενεργειακών ποτών στην αγορά της Αιγύπτου, καθώς και στην επανακυκλοφορία του σήματος Kinley (αναψυκτικό για ενηλίκους – mixer) το β΄ τρίμηνο, το οποίο πρώτη φορά κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’70. Επίσης σχεδιάζει την τοποθέτηση στις αγορές της Πολωνίας, της Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας του νέου προϊόντος Jack Daniel’s & Coca-Cola, καθώς και του Caffe Vergnano στις αγορές της Τσεχίας και τη Σλοβακίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT