Με… μικρό πορτοφόλι οι Κινέζοι τουρίστες

Με… μικρό πορτοφόλι οι Κινέζοι τουρίστες

Αυξάνονται οι ταξίδια, αλλά οι δαπάνες είναι χαμηλότερες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες ανοίγουν ξανά τις βαλίτσες τους, αλλά όχι τα πορτοφόλια τους. Πάνω από 240 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κυρίως κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των σχεδόν εβδομαδιαίων εορτασμών για την Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Είναι λίγο περισσότεροι από τα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά οι δαπάνες είναι χαμηλότερες, διότι πολλοί βρίσκουν φθηνότερους τρόπους ψυχαγωγίας. Οι φετινές διακοπές του Μαΐου, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, σηματοδοτούν την πρώτη περίοδο ταξιδιών χωρίς περιορισμούς στη χώρα μετά την πανδημία. Λόγω έλλειψης διεθνών πτήσεων, δημοφιλείς κινεζικοί προορισμοί έχουν επωφεληθεί από τουρίστες που φθάνουν εκεί σε αριθμούς ρεκόρ.

Περίπου 100.000 επισκέπτες σε ημερήσια βάση ξεχύθηκαν στον κόμβο τυχερών παιχνιδιών του Μακάο το Σαββατοκύριακο, ενώ τα εισιτήρια για το Σινικό Τείχος στο Πεκίνο και την Ντίσνεϊλαντ της Σαγκάης έχουν εξαντληθεί. Οι εγχώριες ταξιδιωτικές κρατήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών οκταπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο Trip.com.

Η επιστροφή των Κινέζων παραθεριστών θα πρέπει να λογίζεται ως τεράστια ανακούφιση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πριν από την πανδημία, ο εγχώριος τουρισμός συνεισέφερε το 11% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και το 10% της εθνικής απασχόλησης, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Στο εξωτερικό, οι ταξιδιώτες από την Κίνα ξόδεψαν 255 δισ. δολάρια, ή το 17% των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οποιαδήποτε αισιοδοξία, ωστόσο, μοιάζει πρόωρη. Τα έσοδα από τον εγχώριο τουρισμό προβλέπεται να είναι μόλις το 83% των επιπέδων του 2019, στα 120 δισ. γουάν (17,4 δισ. δολάρια), σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές επιλέγουν ταξίδια χαμηλότερου κόστους.

Μια ελάχιστα γνωστή πόλη στην παράκτια επαρχία Σαντόνγκ, το Ζίμπο, για παράδειγμα, υπερηφανευόταν για τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας δωματίων σε ξενοδοχεία στη χώρα κατά τη διάρκεια της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η είδηση διαδόθηκε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρη στα γεύματα με σουβλάκι μπάρμπεκιου που προσφέρονταν εκεί. Εν τω μεταξύ, τα ταξίδια στο εξωτερικό δοκιμάζονται. Ο αριθμός των ανθρώπων που κατευθύνονται από την ηπειρωτική Κίνα προς τους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς της ευρύτερης γειτονιάς, όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι μειωμένος

Οι προγραμματισμένες διεθνείς αναχωρήσεις από την Κίνα τον περασμένο μήνα ήταν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των πτήσεων του Απριλίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Cirium. Οι τρεις μεγάλοι αερομεταφορείς της χώρας, η Air China, η China Southern και η China Eastern, παλεύουν με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, το αδύναμο γουάν και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ακόμη κι αν τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται, οι δαπάνες δεν τα ακολουθούν κατά πόδας.

Ολα αυτά προοιωνίζονται μια ούτως ή άλλως ήδη αδύναμη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Οι αγορές πολυτελείας και οι βασικές ανάγκες δείχνουν θετική επίδοση, αλλά τα προϊόντα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα, έχουν απογοητευτική εικόνα. Προς το παρόν, τα φθηνά σουβλάκια μπάρμπεκιου θα συνεχίσουν να τοποθετούνται στα σωστά κουτιά για τους τουρίστες της Κίνας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT