Το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων πλησιάζει

Το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων πλησιάζει

Η ΕΚΤ έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων, ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά αποκλιμακώνεται

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ κράτησε καλή ισορροπία, ενσωματώνοντας τα επιχειρήματα τόσο των «γερακιών» όσο και των «περιστερών». Η ΕΚΤ επισήμανε τους «ακόμη σοβαρούς κινδύνους για άνοδο του πληθωρισμού», καθώς και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στον απόηχο των κραδασμών, τους οποίους υπέστη στα μέσα Μαρτίου. Σε μια προφανή αναφορά στην αύξηση των μισθών του γερμανικού δημόσιου τομέα κατά περίπου 11% σε διάστημα δύο ετών, η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι «οι πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς έχουν προστεθεί στους παράγοντες κινδύνου για τον πληθωρισμό».

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της μεταφέρονται στην οικονομία και ότι, στον απόηχο των κραδασμών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η πρόσφατη έρευνα για τα τραπεζικά δάνεια υποδεικνύει χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξησή τους.

Οσο οι αγορές καθιστούν αυστηρότερη τη χρηματοδότηση, η ΕΚΤ πρέπει να κάνει λιγότερα από όσα, σε άλλη περίπτωση, θα έκανε. Συνολικά, η εκτίμησή της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σήμερα δεν διέφερε πολύ από το βασικό σενάριο, που είχε παρουσιάσει η τράπεζα τον Μάρτιο, με κάπως εντονότερες τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό των μισθών, που αντισταθμίζονται από μια πιο ήπια προοπτική ως προς την αύξηση των δανείων. Εν αντιθέσει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη τον κύκλο σύσφιγξης. Εχοντας ξεκινήσει αργότερα από την πρώτη, η ΕΚΤ, όπως πιθανολογούμε, θα εξακολουθήσει την αύξηση στο κόστος δανεισμού τους προσεχείς μήνες. Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει «περισσότερο έδαφος να καλύψει».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε ξανά τον ρυθμό των αυξήσεων υποδηλώνει ότι η κορύφωση δεν απέχει πολύ. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, βοηθούμενος από τις βασικές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων πέρυσι και την αποσυμφόρηση στην προσφορά.

Ο δε δομικός πληθωρισμός φαίνεται επίσης να έφτασε στο ανώτατο σημείο, στο 5,7%, τον Μάρτιο, υποχωρώντας ελαφρά σε ένα ακόμη υπερβολικό επίπεδο, αυτό του 5,6% τον Απρίλιο. Αφού θα ταλαντεύεται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδά του τους επόμενους μήνες, πιθανότατα θα αρχίσει να εξασθενεί σοβαρά το θέρος. Η αβαθής ύφεση των ΗΠΑ, η οποία αναμένουμε να εκδηλωθεί τα επόμενα τρίμηνα, πιθανότατα θα διατηρήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κάτω από την τάση έως το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα θα στηρίξει κάποια περαιτέρω ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT