Αύξηση κερδοφορίας για τον ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο

Αύξηση κερδοφορίας για τον ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο

Με αύξηση κερδοφορίας, συνδρομητών και υποχώρηση του κύκλου εργασιών ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης για τον ΟΤΕ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Με αύξηση κερδοφορίας, συνδρομητών και υποχώρηση του κύκλου εργασιών ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης για τον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα ο όμιλος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ενίσχυσε κατά 1,6% τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έπειτα από μισθώσεις Ebitda (AL), σε 318,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας και το αντίστοιχο περιθώριο στο 43,3% (από 42,2%). Ωστόσο ο τζίρος από την ελληνική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,9%, σε 736,2 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής διεθνούς κίνησης με χαμηλό περιθώριο κέρδους και σταθερής λιανικής. Το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, ο ΟΤΕ αύξησε κατά 2,9%, σε 2,3 εκατ., τον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων και ενίσχυσε κατά 1,9%, σε 648,5 χιλ., τους συνδρομητές τηλεόρασης. Επίσης, οι πελάτες κινητής ενισχύθηκαν κατά 2,3%, σε 7,3 εκατ., ενώ οι συνδέσεις σταθερής υποχώρησαν ελαφρώς (0,4%).

Σε ενοποιημένο επίπεδο (από το σύνολο των δραστηριοτήτων) ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2%, σε 803,6 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκαν κατά 1,9%, σε 226,1 εκατ. ευρώ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές και κατά 1,6%, σε 784,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 18,4%, σε 506 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,6%, σε 135,3 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 2,9%, σε 2,3 εκατ., ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων.

«Ο ΟΤΕ ξεκίνησε τη χρονιά με ένα ισχυρό τρίμηνο, κατά το οποίο επέδειξε ανθεκτικότητα και απάντησε με επιτυχία στις κινήσεις του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα, διατηρήσαμε τις ισχυρές επιδόσεις μας στην κινητή, ενώ η αυστηρή διαχείριση κόστους οδήγησε σε εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας. Το δίκτυο οπτικών ινών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και οι συνδρομητές που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους σε FTTH αυξάνονται σταθερά. Μέσα στη χρονιά, αναμένουμε ο ανταγωνισμός να ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ωστόσο οι ισχυρές επιδόσεις μας κατά το πρώτο τρίμηνο καταδεικνύουν ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Στη Ρουμανία, λαμβάνουμε δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η θυγατρική μας, μετά τη μετατροπή της σε αμιγώς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα, παραμένουμε σε σταθερή τροχιά αύξησης της κερδοφορίας», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Κατά τη φετινή χρονιά, ο ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος συγκριτικά με το 2022, χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, σταθερών επενδύσεων και καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων στην Ελλάδα. Το 2022 οι ελεύθερες ταμειακές ροές επηρεάστηκαν θετικά από ένα έκτακτο φορολογικό όφελος που οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερες πληρωμές φόρων. Οι επενδύσεις του ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).

Για τη φετινή χρονιά, η συνολική αμοιβή των μετόχων θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. ευρώ (0,5765 ευρώ ανά μετοχή), και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT