Παρέμβαση Ουάσιγκτον στις τράπεζες ζητούν επενδυτές

Παρέμβαση Ουάσιγκτον στις τράπεζες ζητούν επενδυτές

Εντείνεται η ανησυχία για την παρατεταμένη κρίση στον κλάδο, παρά την ανάκαμψη που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές

5' 18" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τη σημαντική ανάκαμψη που σημείωσαν χθες οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, εντείνεται η ανησυχία για την παρατεταμένη κρίση στον κλάδο προκαλώντας παρεμβάσεις από επενδυτές και στελέχη τραπεζών. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Νέλσον Πελτζ κάλεσε την Ουάσιγκτον να παρέμβει ενεργά για να δώσει τέλος στην κρίση που άρχισε πριν από περίπου δύο μήνες με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως πρέπει να αυξηθεί το όριο στο ύψος των καταθέσεων που είναι εγγυημένες από το αμερικανικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ώστε εφεξής να είναι ασφαλισμένες καταθέσεις με ποσά άνω των 250.000 δολ. Εξέφρασε την εκτίμηση πως στην περίπτωση αυτή θα σταματήσουν οι μαζικές μεταφορές των καταθέσεων από τις συγκριτικά μικρές περιφερειακές τράπεζες προς τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Μιλώντας σχετικά στους Financial Times, υπογράμμισε: «Δεν νομίζω να θέλει κανείς να πάνε όλα τα κεφάλαια στις μεγάλες τράπεζες». Ο εν λόγω επενδυτής και συνιδρυτής της επενδυτικής Trian Fund Management προέβλεψε πως η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα της υπερδύναμης δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση της Ουάσιγκτον και τόνισε ότι «αν ήταν να λήξει όλο αυτό με την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan θα ήταν εντάξει, αλλά ίσως δεν τελειώσει».

Μέχρι χθες όλα έδειχναν να δικαιώνουν την ανησυχία του ιδιαιτέρως μετά την κατάρρευση της μετοχής της PacWest κατά 51% περίπου και την ταυτόχρονη υποχώρηση κατά τουλάχιστον 10% των μετοχών πολλών άλλων περιφερειακών τραπεζών. Το κλίμα επιδείνωσε, άλλωστε, η είδηση πως η καναδική TD Bank ακυρώνει τα σχέδιά της για εξαγορά της First Horizon, επίσης περιφερειακής τράπεζας στο Μέμφις, επικαλούμενη όμως αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα ενέκρινε τη συγχώνευση η ρυθμιστική αρχή. Σημειωτέον ότι στην αρχή της εβδομάδας η ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του συστήματος ασφάλισης καταθέσεων ώστε να καλύπτει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Οπως επισήμανε, αν το ύψος των καταθέσεων που καλύπτονται από το σύστημα ασφάλισης φτάσει στα 2,5 εκατ. δολ. τότε θα καλύπτονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, πάντως, την έγκριση του Κογκρέσου. Στις ΗΠΑ λειτουργούν πάνω από 4.100 τράπεζες.

Αιτήματα να αυξηθεί το όριο στο ύψος των καταθέσεων που είναι εγγυημένες από το αμερικανικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.

Επειτα από μια εβδομάδα εφιαλτικής πτώσης των τραπεζικών μετοχών, στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε εντυπωσιακή ανάκαμψη με πρώτη τη μετοχή της PacWest που σημείωσε άνοδο 26% κατά την προσυνεδρίαση. Ακολούθησε η μετοχή της Western Alliance Bancorp που σημείωσε άνοδο 18% και της Charles Schwab Corp που ανέκαμψε κατά 3% παρά την εκτεταμένη ανησυχία των επενδυτών, καθώς τα τελευταία στοιχεία κατέδειξαν ότι μειώνονται οι εκροές των κεφαλαίων της για τρίτο συναπτό μήνα. Η ανησυχία δεν φαίνεται, πάντως, να εκλείπει καθώς οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημίες στα χαρτοφυλάκια των αμερικανικών τραπεζών που έχουν συγκεντρώσει μεγάλο όγκο ομολόγων. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές και οι αναλυτές της αγοράς που έχουν προεξοφλήσει ότι η κρίση των περιφερειακών τραπεζών δεν πρόκειται να λήξει αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια. Οι επενδυτές ανησυχούν, άλλωστε, για την έκθεση των τραπεζών σε στεγαστικά δάνεια και δάνεια σε μεγάλες μεσιτικές, αλλά και για τον κίνδυνο αιφνιδιαστικών μειώσεων των καταθέσεων όταν η πελατεία των τραπεζών αποφασίσει να αναζητήσει υψηλότερες αποδόσεις.

Κι ενώ πολλοί επενδυτές προεξοφλούν περαιτέρω δεινά για τον κλάδο, ορισμένοι εκτιμούν πως τόσο οι εκροές καταθέσεων όσο και η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχουν υπερβεί τα όρια που δικαιολογεί η κατάσταση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υποστηρίζει πως η διευθέτηση του προβλήματος της First Republic με την εξαγορά της από την JPMorgan Chase «αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης».

Εκκλήσεις για έρευνες και μέτρα κατά του σορταρίσματος

Οι εκκλήσεις προς την Ουάσιγκτον και τις αμερικανικές αρχές με σκοπό την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης δεν προέρχονται μόνον από επενδυτές και προπαντός αγγίζουν πλέον τα πιο ακανθώδη ζητήματα της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως τη διαφιλονικούμενη πρακτική του σορταρίσματος, των στοιχημάτων δηλαδή στην πτώση μιας μετοχής, και τη χειραγώγηση της αγοράς ή συγκεκριμένων μετοχών. Στελέχη αμερικανικών τραπεζών καλούν την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διεξαγάγει έρευνες για το κατά πόσον έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο τέτοιου είδους καταχρηστικές πρακτικές και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας MarketWatch, που καλύπτει θέματα χρηματιστηρίων, με επιστολή της προς τον Γκάρι Γκένσλερ, επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ενωση Στελεχών Αμερικανικών Τραπεζών ζητεί τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την πάταξη των καταχρηστικών αυτών πρακτικών.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει η επιστολή, «μετά την πτώχευση των δύο περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο, ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν επιθετικά στοιχήματα στην πτώση των μετοχών τους, χωρίς αυτά να αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση ούτε τις γενικότερες συνθήκες στον κλάδο».

Σε ό,τι αφορά ειδικά το σορτάρισμα, τα στελέχη των τραπεζών επισημαίνουν ότι είναι μεν μια νόμιμη πρακτική και χρήσιμο ως «χρηματοοικονομικό εργαλείο, αλλά όχι όταν προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά». Καλούν επίσης την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τα εκτεταμένα δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την οικονομική ευρωστία ορισμένων τραπεζών, αλλά και γενικότερα του τραπεζικού κλάδου, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Από την πλευρά τους οι αμερικανικές αρχές φαίνεται να έχουν τείνει ευήκοον ους στα αιτήματα των τραπεζικών στελεχών.

Στελέχη αμερικανικών τραπεζών καλούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει και την οικονομική ευρωστία ορισμένων τραπεζών.

Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχει μεσολαβήσει «χειραγώγηση της αγοράς» στην πρόσφατη ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Το εν λόγω ρεπορτάζ επικαλείται πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, υποσχέθηκε να διερευνήσει και να καταγράψει τις «πιέσεις που έχουν δεχθεί οικονομικά εύρωστες τράπεζες από καταχρηστικές πρακτικές σορταρίσματος».

Σημειωτέον ότι η εταιρεία αναλύσεων Ortex εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης η πρακτική του σορταρίσματος απέδωσε 378,9 εκατ. δολ. σε λογιστικά κέρδη σε όσους στοιχημάτισαν στην πτώση των μετοχών περιφερειακών τραπεζών.

Οι πηγές που επικαλείται το Reuters επισημαίνουν, άλλωστε, πως τις τελευταίες ημέρες ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές, καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς διερευνούν πολύ σχολαστικά την πρακτική του σορταρίσματος ακριβώς επειδή εκτιμούν ότι η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών και η γενικότερη κρίση στον κλάδο δεν αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη του, που είναι υγιή και με ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα προβεί και στις αναγκαίες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT