Η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Στον απόηχο της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους που έδειξε υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των νομισματικών δεικτών καθώς και περαιτέρω αυστηροποίηση των πιστωτικών κανόνων των τραπεζών, με παράλληλη νέα ισχυρή μείωση της ζήτησης για δάνεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού, η ΕΚΤ περιόρισε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη σε 25 μ.β., όπως αναμενόταν.

Αναφορικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δεν υιοθέτησε κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση. Αν και στην επίσημη ανακοίνωσή της τόνισε ότι οι «προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ», εντούτοις ανέφερε παράλληλα ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που θα είναι δεόντως περιοριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός ενδέχεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι προβλέπει τη διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον Ιούλιο του 2023, απόφαση που σύμφωνα με τους επενδυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα συμβιβασμό για τη μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, λόγω της αβεβαιότητας για τη χρονική υστέρηση και την ένταση της μετάδοσης των προηγούμενων αυξήσεων στην πραγματική οικονομία.

Η εκτίμηση για μικρότερου βαθμού σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μέσω αύξησης των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης των επενδυτών για το τερματικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit rate) στο 3,55%, περίπου 15 μ.β. χαμηλότερα από την αντίστοιχη πρόβλεψη πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η αγορά θεωρεί ότι ο ανοδικός κύκλος των αμερικανικών επιτοκίων έκλεισε, καθώς η ανησυχία για τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) παρέλειψε να κάνει αναφορά στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, μετά την απόφασή της για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., για «ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής».

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT