Μεγάλη αύξηση καταγράφουν διεθνώς οι κυβερνοεπιθέσεις

Μεγάλη αύξηση καταγράφουν διεθνώς οι κυβερνοεπιθέσεις

Σε εβδομαδιαία βάση αυξήθηκαν κατά 7% το α΄ τρίμηνο του 2023, με τον τομέα της εκπαίδευσης/έρευνας να αντιμετωπίζει τις περισσότερες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συνέχισαν να αυξάνονται οι κυβερνοεπιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, με την Αφρική και την Ασία να υποφέρουν περισσότερο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, οι εβδομαδιαίες επιθέσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 7% το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, με κάθε οργανισμό να αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 1.248 επιθέσεις την εβδομάδα.

Στον αντίποδα, μειωμένος, παρά τη διεθνή έξαρση, ήταν ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκε η Ελλάδα το α΄ τρίμηνο του 2023. Στη χώρα μας ο αριθμός των εβδομαδιαίων επιθέσεων ανήλθε σε 774, μειωμένος κατά 5% σε ετήσια βάση.

Ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων, φθάνοντας κατά μέσο όρο τις 2.507 επιθέσεις ανά οργανισμό την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας ήταν ο δεύτερος πιο στοχευμένος, με μέσο όρο 1.725 επιθέσεις την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 3% από το προηγούμενο έτος.

Ο τομέας της υγείας παρουσίασε παγκοσμίως σημαντική αύξηση των επιθέσεων, με μέσο όρο 1.684 την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 22%. Ωστόσο, η πιο σημαντική αλλαγή ήρθε στον τομέα λιανικής/χονδρικής, ο οποίος σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση 49%, με μέσο όρο 1.079 επιθέσεις την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research που επικαλείται ο ΣΕΠΕ, μία στις 31 επιχειρήσεις και οργανισμούς, παγκοσμίως, αντιμετώπισε μια ransomware επίθεση ανά εβδομάδα το α΄ τρίμηνο του 2023. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, όταν παρόμοιος αριθμός οργανισμών έπεσε θύμα τέτοιων επιθέσεων. Η Λατινική Αμερική σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατά 28%, όταν ένας στους 17 οργανισμούς αντιμετώπισε επίθεση ransomware. Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2023, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, ένας στους 75 οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάστηκε από επιθέσεις ransomware, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στο Ισραήλ, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, ένας στους 17 οργανισμούς επηρεάστηκε από επιθέσεις ransomware, αύξηση 76% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT