Μπέα Λαρέγκλ: Χαμηλά η Ελλάδα σε ψηφιακές συναλλαγές

Μπέα Λαρέγκλ: Χαμηλά η Ελλάδα σε ψηφιακές συναλλαγές

Eργαζόμαστε για να ενεργοποιήσουμε την αποδοχή ανέπαφων καρτών στο ελληνικό δίκτυο αστικής κινητικότητας

4' 3" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, όμως οι ψηφιακές συναλλαγές εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Οπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Κ», στο περιθώριο του 8ου Φόρουμ των Δελφών, η Μπέα Λαρέγκλ, επικεφαλής για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Visa, ένα από τα οφέλη των ψηφιακών πληρωμών σχετίζεται με την αστική κινητικότητα και την πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς χωρίς να απαιτείται εισιτήριο σε έγχαρτη μορφή.

– Πώς διαμορφώνεται το οικοσύστημα των ψηφιακών πληρωμών σε Ελλάδα και εξωτερικό;

– Τα τελευταία χρόνια, γίναμε μάρτυρες μιας στροφής στις ψηφιακές πληρωμές, ειδικά μετά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ανέπαφων πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 8 στις 10 συναλλαγές στη Visa είναι πλέον ανέπαφες. Στην Ελλάδα, το 96% των συναλλαγών αυτών είναι ανέπαφες, με τη στροφή στις πληρωμές με κάρτα να έχει ενισχυθεί. Καθώς οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν τον κανόνα, η ευρεία υιοθέτηση πληρωμών μέσω κινητού είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Παρά την τόσο σημαντική αύξηση, η διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα παραμένει ακόμη χαμηλή.

– Ποιο είναι το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών;

– Δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις που πιστεύω ότι αξίζει να προσέξουμε είναι η αστική κινητικότητα και τα tokens. Ξεκινώντας από την αστική κινητικότητα, οι ψηφιακές πληρωμές σηματοδοτούν σήμερα τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων μορφών μεταφοράς, εξαλείφοντας τα εμπόδια και διευκολύνοντας τη γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση –για παράδειγμα– στα μέσα μαζικής μεταφοράς για εκατομμύρια πολίτες, καθώς και τουρίστες, κάνοντας τα ταξίδια τους ευκολότερα χωρίς τη χρήση φυσικού εισιτηρίου. Μέχρι σήμερα, η Visa έχει ενεργοποιήσει (τις ψηφιακές πληρωμές) σε περισσότερες από 650 πόλεις παγκοσμίως, καταγράφοντας πάνω από 1 δισ. συναλλαγές «tap to ride» το 2022, ενώ εργαζόμαστε για να ενεργοποιήσουμε την αποδοχή ανέπαφων καρτών στο δίκτυο αστικής κινητικότητας και στην Ελλάδα.

Το μοντέλο αναγεννητικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μία δραστηριότητα ύψους 900 δισ. ευρώ έως το 2030.

Ενα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό του tokenization (σημ.: η διαδικασία αντικατάστασης ευαίσθητων δεδομένων με τυχαία επιλεγμένες και μοναδικές σειρές συμβόλων – tokens) των καρτών για τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου ή μέσω κινητών τηλεφώνων. Σχεδιάστηκε για να αποκρύπτει και να αντικαθιστά ευαίσθητα δεδομένα, κάνοντας τις ψηφιακές πληρωμές περισσότερο ασφαλείς. Για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, το tokenization αποτελεί ένα ακόμη επίπεδο προστασίας των πελατών. Πέρυσι, εκδώσαμε πάνω από 4 δισεκατομμύρια tokens παγκοσμίως, ξεπερνώντας τον συνολικό αριθμό των φυσικών καρτών της εταιρείας μας σε κυκλοφορία.

– Σε τι συνίσταται η πρωτοβουλία «Recommerce»;

– Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερα από όσα μπορεί να αναπληρώσει και χρειάζεται να μεταμορφωθεί ριζικά ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει μεταβαίνοντας από μια γραμμική οικονομία «take, make and waste» (παίρνω, φτιάχνω και πετάω) σε μια κυκλική οικονομία, όπου τα προϊόντα ενοικιάζονται, μεταπωλούνται, επισκευάζονται, επιστρέφονται, ξαναγεμίζονται ή αναδιανέμονται για να μειωθούν τα απορρίμματα και, μαζί, οι εκπομπές CO2. Αυτό το μοντέλο ονομάζουμε Recommerce. Η αναγεννητική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών της όπως το Recommerce, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν δραστηριότητα αξίας 900 δισ. ευρώ έως το 2030, με δυνατότητα προσέλκυσης νέων πελατών και ανάδειξης νέων ροών πληρωμών. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Opinium για τη Visa, το 87% των Ευρωπαίων πολιτών έχει λάβει μέρος σε τουλάχιστον μία δραστηριότητα Recommerce, ωστόσο οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτήν. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να λανσάρουμε το Recommerce για να βοηθήσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό.

– Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου συνοδεύθηκε με την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων. Τι μέτρα υιοθετούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων των χρηστών στις ψηφιακές πληρωμές;

– Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες τα ποσοστά απάτης μειώνονται στο δίκτυό μας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι αυξανόμενοι όγκοι ψηφιακών συναλλαγών μάς επιβάλλουν να μην εφησυχάζουμε.

Η προσέγγισή μας επικεντρώνεται σε τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η κατασκευή και η διατήρηση μιας αξιόπιστης και ανθεκτικής υποδομής που λειτουργεί απρόσκοπτα κάθε λεπτό της ημέρας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η προστασία αυτής της υποδομής, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων αναλύσεων δεδομένων για τον εντοπισμό της απάτης σε πραγματικό χρόνο. Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε όλο τον κόσμο απαρτίζουν τα Cybersecurity Fusion Centres, που αναπτύσσονται σε τρεις ηπείρους, και εξασφαλίζουν αδιάλειπτη επιτήρηση της κυβερνοασφάλειας και την ανταπόκριση στον κίνδυνο. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης σε όλο το δίκτυο, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και υποστήριξης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογία παγκοσμίως για τη μείωση της απάτης και την ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου. Μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο, έχουμε μπλοκάρει προληπτικά 122 εκατομμύρια συναλλαγές αξίας 7,2 δισ. δολαρίων σε απόπειρες ύποπτων πληρωμών, προτού αυτές επηρεάσουν τους πελάτες, ενώ διατηρήσαμε το συνολικό ποσοστό απάτης στο δίκτυό μας σε λιγότερο από 0,1% των συναλλαγών, μεταξύ των χαμηλότερων από όλες τις μορφές πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT