Δυσάρεστες μνήμες στο λιμάνι

Σήμερα, 10 και πλέον χρόνια μετά το φαλιμέντο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, πληρώματα, προμηθευτές και πιστωτές παραμένουν ακόμη ανεξόφλητοι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα, 10 και πλέον χρόνια μετά το φαλιμέντο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, πληρώματα, προμηθευτές και πιστωτές παραμένουν ακόμη ανεξόφλητοι. Και φυσικά θα παραμείνουν εσαεί, καθώς η ευκαιρία διάσωσης της ΝΕΛ χάθηκε τότε, όταν ουδείς προσφέρθηκε να βάλει πλάτη. Τη δυσάρεστη αυτή σελίδα της ελληνικής ακτοπλοϊκής ιστορίας θυμούνται κάποιοι αυτές τις μέρες, παρακολουθώντας την πορεία της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης. Και ελπίζουν πως δεν θα υπάρχει παρόμοια κατάληξη, αφού η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, η Attica Group, υπό τη σιωπηλή παρότρυνση της κυβέρνησης και των τραπεζών, αποφάσισε να σώσει την ΑΝΕΚ και να κρατήσει τα πλοία της και τα πληρώματά τους στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ένα μέρος των υποχρεώσεών της, προσφέροντας παράλληλα μετοχές στους μετόχους της. Ουδείς άλλος από τους αντιδρώντες ανταγωνιστές έχει επισήμως εμφανιστεί σε πιστωτές και μετόχους για να βάλει πλάτη.

Ανησυχία για μια νέα παγκόσμια «πολυκρίση»

Για τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια παγκόσμια «πολυκρίση», κάνει λόγο η ING σε ανάλυσή της, δηλαδή την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών καταστροφικών γεγονότων. Η λέξη αυτή περιγράφει απόλυτα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της πανδημίας. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο, ωστόσο και οι ΗΠΑ μπαίνουν έντονα στο κάδρο, όπως επισημαίνει. Η τραπεζική κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει, ενώ η πολιτική συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους είναι πιο τεταμένη από ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός –σκόπιμου ή ακούσιου– καταστροφικού ατυχήματος: της χρεοκοπίας των αμερικανικών ομολόγων. Αν και η ING πιστεύει σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, ωστόσο οι περικοπές δαπανών σε μια τέτοια διευθέτηση θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ελαφρώς διαφορετική. Εκεί, η πολυκρίση του περασμένου έτους και οι τεράστιες διαρθρωτικές προκλήσεις έβαλαν απότομο τέλος στον επιχειρηματικό κύκλο. Είναι ξεκάθαρο πως μία νέα διεθνής πολυκρίση ξεδιπλώνεται, καταλήγει η ING.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT