Αρθρο του Δ. Σακίπη στην «Κ»: Οι επενδυτές ζητούν δράσεις, οι CEO διστάζουν

Αρθρο του Δ. Σακίπη στην «Κ»: Οι επενδυτές ζητούν δράσεις, οι CEO διστάζουν

Η συντριπτική πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών, αλλά και των CEO, σήμερα συγκλίνει στην αντίληψη ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και άμεση αντίδραση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Η συντριπτική πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών, αλλά και των CEO, σήμερα συγκλίνει στην αντίληψη ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και άμεση αντίδραση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν θέσει στόχους μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επενδύσει 59 τρισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στη δέσμευση για επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Εντούτοις, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της PwC «Global Investor Survey 2022», οι CEO είναι πιο διστακτικοί σε σχέση με τους επενδυτές, αναφορικά με τον σχεδιασμό και την ανάληψη δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γεγονός που σημαίνει ότι τα οφέλη για τους CEO και τις επιχειρήσεις τους μπορούν να είναι σημαντικά εφόσον εντέλει εναρμονίσουν τη στρατηγική τους με τις προτεραιότητες των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές σε ποσοστό 44% εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θέσουν τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Για να το επιτύχουν αυτό χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών και σχεδιασμού νέων προϊόντων και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα καλούνται να προσαρμόσουν την ευρύτερη στρατηγική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Στον αντίποδα, οι CEO καταγράφουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά ουσιαστικής προόδου στα θέματα κλιματικής αλλαγής και μείωσης των εκπομπών, ανταποκρινόμενοι μόλις στο 1/3 των απαιτήσεων των επενδυτών.

Σημαντικό ρόλο στο χάσμα μεταξύ των δύο μερών διαδραματίζει μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός και η μακροοικονομική αβεβαιότητα, που τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρούνται ως πιο άμεσες απειλές για τις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο προσεγγίσεων θα πρέπει να οδηγήσει τα στελέχη των εταιρειών και τους επικεφαλής στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών. Προκειμένου να το επιτύχουν υπάρχει μια σειρά από κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν.

Οι CEO είναι πιο διστακτικοί σε σχέση με τους επενδυτές στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η πρώτη από αυτές είναι να υπολογίσουν τα οικονομικά οφέλη που δύναται να αποφέρει η δράση υπέρ της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 1/3 των ερωτηθέντων CEO εκτιμά ότι η μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας θα επηρεάσει την κερδοφορία στον κλάδο τους. Αντίληψη, με την οποία συμφωνούν και οι επενδυτές, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των εταιρειών μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να επιδείξουν οικονομική πειθαρχία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιγράψουν ρεαλιστικά και σε βάθος τον οικονομικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά και να παραμείνουν πιστοί στον αρχικό τους σχεδιασμό, προσφέροντας αξιόπιστες πληροφορίες στους επενδυτές. Aμεσα συνυφασμένη με το παραπάνω είναι η απαίτηση των επενδυτών για περισσότερη διαφάνεια στις εταιρικές αναφορές βιωσιμότητας. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις καλούνται να βελτιώσουν την ποιότητα και την ουσία των απολογισμών τους. Σε μια εποχή που σχεδόν 9 στους 10 επενδυτές θεωρούν ότι οι απολογισμοί βιωσιμότητας των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν έστω και ένα ποσοστό greenwashing, είναι αδήριτη ανάγκη η αρνητική εικόνα αυτή να αντιστραφεί με διαφάνεια, ουσιαστικές αναφορές και ρεαλιστικές μετρήσεις.

Συμπερασματικά, οι εταιρείες που θα αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και θα τις επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και με διαφάνεια στους επενδυτές, θα αποκτήσουν καλύτερη, πιο άμεση και διευρυμένη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Δικαιολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόσο τα κόστη όσο και την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο σχετικός μετασχηματισμός.

Ο κ. Δημήτρης Σακίπης είναι ESG Leader στην PwC Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT