Ρεκόρ πληθωρισμού στην Αργεντινή, στο 97% τα επιτόκια

Ρεκόρ πληθωρισμού στην Αργεντινή, στο 97% τα επιτόκια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Στο 97% διαμορφώθηκε το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, έπειτα από μία αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει σε υψηλά 30 ετών.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτός είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Αργεντινή, όπου ο ετήσιος δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από 100% τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην Αργεντινή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επί του παρόντος είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, μετά τη Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε. Συγκριτικά, ο πληθωρισμός κυμαίνεται κάτω από το 5% στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα 14 μηνών.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτινάχθηκε πάνω από 100% τον περασμένο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ελπίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο υπέρογκος πληθωρισμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές επενδύσεων, που οδήγησαν στη μείωση της αξίας του πέσο κατά 23% έναντι του δολαρίου φέτος.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα επικεντρώνεται στην αποφυγή μιας ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης του νομίσματος και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Θεωρείται ως υποψήφιος από τότε που ο νυν πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή του, και άρα η επιτυχία του ενδέχεται να εξαρτηθεί από το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων θα φέρει κάποια πραγματική αλλαγή στις αγορές της Αργεντινής. «Υπάρχει η αίσθηση πως η κυβέρνηση τα έχει χάσει εντελώς έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε ο Μιγκέλ Κίγκελ, οικονομικός σύμβουλος και πρώην αναπληρωτής διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί πολύ αργά: οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι, φυσικά, η κύρια στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται χρόνο», είπε στο CNN. «Οταν μια κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά, και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό στην κατάσταση της Αργεντινής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT